Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dijital bağımlılık, günümüzün en ciddi sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Alkol ve tütün gibi geleneksel bağımlılık türlerine ek olarak, dijital bağımlılık da özellikle okul çağındaki çocukları ve gençleri tehdit ediyor. Bu bağımlılık, çocukların sosyal, duygusal ve akademik yaşamlarını olumsuz etkileyerek, gelecek nesillerin sağlıklı gelişimini tehlikeye atıyor. 

Çocukların Sessiz Düşmanı ‘Dijital Oyun Bağımlılığı’  (2)

Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne özel açıklamalarda bulunan Psikolojik Danışman Dr. Safiye Yılmaz Dinç, dijital oyun bağımlılığının hızla yayılan bir sorun haline geldiğini belirtti. Dr. Dinç, dijital oyun bağımlılığını, "Video ve bilgisayar oyunlarının aşırı kullanımıyla ortaya çıkan kontrol edilemeyen bir kullanım, oyunların sosyal ve duygusal problemlere yol açması" olarak tanımladı. 

EN SIK HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR? 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 6-15 yaş arasındaki çocukların internet kullanmaya ortalama 8 yaşında başladığı ve bu çocukların %79,5’inin interneti oyun oynama amacıyla kullandığı belirtildi. Dünya genelinde dijital oyun bağımlılığı yaygınlığının %6-15 arasında değiştiğini vurgulayan Dr. Dinç, Asya ülkelerinde bu oranın %2 ile %50 arasında değişebileceğini, Türkiye'de ise ergenler arasında yapılan bir araştırmada oyun bağımlılığı oranının %28,8 olarak tespit edildiğini açıkladı. 

AİLELER NELER YAPMALI? 

Dijital oyun bağımlılığıyla mücadelede ailelere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Dr. Dinç, bu süreçte ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: 

“Dijital oyunların etkilerine yönelik yapılan incelemeler, oyunların öğretici ve geliştirici etkisinin ancak kontrollü bir şekilde oynanmasıyla mümkün olacağını göstermektedir. Yani aile çocuğun hangi sitelere girdiğini bilmeli ve kesinlikle günde belli saat aralıklarında girmesine izin vermelidir. Dijital oyunların sosyal uyumu olumsuz etkilediği, okul ve aile ilişkisinde bozulmaya neden olması ve dijital oyun bağımlılığının her geçen gün artış göstermesi nedeniyle ergenlerin bu dönemde sahip oldukları alışkanlıklarını yetişkinlikte de devam ettirdikleri düşünüldüğünde bağımlılıkların henüz gelişmeden önlenmesi, ailelerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmesi çok önemlidir.”  

Bağımlılığın tedavisinde dijital kullanım süresinin azaltılmasının yanı sıra, bu süre zarfında çocukların ilgisini çekecek alternatif aktivitelerin sunulması gerektiğini ifade eden Dr. Dinç, bu sayede bağımlılığın yeniden nüksetmesinin önüne geçilebileceğini söyledi.

TEKNOLOJİNİN VE SAVAŞ OYUNLARININ ÇOCUKLAR VE GENÇLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR? 

Dijital oyunların çocuklar üzerindeki etkilerine de değinen Dr. Dinç, özellikle savaş oyunlarının saldırganlık ve şiddet eğilimlerini artırdığını belirtti. "Oyun oynama, bireyin yaşamında önemli bir yere sahiptir. Ancak aşırı zihinsel meşguliyet, oyunun bireyin yaşamında ilk sıraya yerleşmesine ve sorumlulukların ihmal edilmesine neden olabilir" diyen Dr. Dinç, yeterli süre oyun oynayamayan bireylerde endişe, öfke, sinir ve depresif duyguların ortaya çıkabileceğini söyledi. 

Ankara'nın tarihi hazinesi: Ahî Şerafettin Türbesi Ankara'nın tarihi hazinesi: Ahî Şerafettin Türbesi

Bu durumun, çocuklarda ve gençlerde sosyal yaşamın ihmal edilmesi ve okul başarılarının düşmesi gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Dr. Dinç, "Oyun oynayamayan bireylerde yaşanan yoksunluk belirtileri, oyunu engelleyen herkese karşı öfke duyulmasına neden olabilir" dedi. Özellikle savaş oyunlarının, çocuklarda saldırganlık eğilimlerini artırabileceğini belirten Dr. Dinç, bu tür oyunların oynanma süresinin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: SEMA TÜRKEL