CHP’li Elçi: Cumhuriyet değerlerini korumak ve yaşatmak temel görevimizdir CHP’li Elçi: Cumhuriyet değerlerini korumak ve yaşatmak temel görevimizdir

2024 yılında ilk kez bağımsız olarak gerçekleştirilen Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 6-15 yaş aralığındaki çocukların teknolojiyle ilişkisini çarpıcı verilerle ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, çocukların dijital dünyadaki varlığı her geçen gün artıyor.
2021 yılında %82,7 olan çocuklarda internet kullanım oranı, 2024’te %91,3’e yükseldi. Erkek çocukların %92,2’si, kız çocukların ise %90,3’ü İnternet kullanıyor. Çocukların düzenli İnternet kullanma oranı ise %97,4. Dijital dünyadaki bu yoğunlukta, %83,9 oranıyla video izleme en popüler etkinlik olarak öne çıkıyor.

TEKNOLOJİ KULLANIMI ÖNE ÇIKIYOR 

Araştırmaya göre çocukların %66,1’i sosyal medya kullanıcısı. 11-15 yaş grubunda bu oran %79,0’a kadar çıkıyor. En çok tercih edilen platform %96,3 ile YouTube olurken, Instagram ve TikTok, çocukların gözdesi olan diğer platformlar arasında. Çocukların %76,1’i cep telefonu veya akıllı telefon kullanıyor. Bu oran 11-15 yaş grubunda %86,2’ye çıkıyor. Telefonların en yaygın kullanım amacı ise %77,9 ile internette gezinme. Düzenli telefon kullanan çocukların %32,6’sı cihazlarını her yarım saatte bir kontrol ettiğini ifade ediyor.

Çocukların %63,8’i yalnızca kendi kullanımında olan bir bilişim teknolojisi ürününe sahip. Bunlar arasında en yaygın olanı %43,9 ile cep telefonları ve %35,7 ile bilgisayarlar olduğu ortaya çıktı. 

Araştırmanın sonuçları, dijital çağın çocukların yaşamlarını ne kadar etkilediğini ortaya koyarken, uzmanlar bu dönüşümün hem avantajlarına hem de risklerine dikkat çekiyor. Ailelere, çocukların teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurması için rehberlik etmeleri gerektiği vurgulanıyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN