CHP Ankara Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Aylin Yaman, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki makam odasında sorularımızı yanıtlayarak ülkedeki mevcut sağlık sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini aktardı. 

Türkiye’deki mevcut sağlık sorunları ve CHP’nin bu sorunlara yönelik çözüm önerileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Yaman, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Aylin Yaman 1

İNSAN KAYNAĞI SORUNU VAR

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 2021-2022 raporlarına göre hastane artış sayısında herhangi bir değişiklik görülmezken yatak sayısında ise bir önceki yıla göre 4.632 artış yaşandığı görülüyor.

Bu konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Yaman, şehir hastanelerinin birçok hastanenin kapatılarak açıldığını ifade ederek 'Ankara özelinde özellikle Bilkent Şehir Hastanesi açılacağı zaman Numune, Yüksek İhtisas, Zekai Tahir gibi hastaneler kapandı. Kapanan hastanelerin hepsi Bilkent Şehir Hastanesine taşındı. Yatak sayıları birebir aynı olmamakla birlikte yatak kapasitesinde çok önemli bir değişiklik olmadı, ancak hastane sayısında bir azalma oldu. Bizim buradaki en büyük itirazımız şehir hastaneleri ulaşımı zor olan bölgelere açıldı. Kapatılan hastaneler her biri farklı bölgelere hitap eden kendi alanında uzmanlaşmış hastanelerdi. Tıpta ekoller vardır, bu ekolleri de göz ardı ederek herkesi aynı sistemin içine soktular. Bizim burada yatak kapasitesinden çok asıl konuşmamız gereken konu ‘insan kaynağı’ sorunu" dedi. 

Yaman, sağlık sistemindeki temel sorunun 'insan kaynağı' olduğunu belirtti. Yoğun bakım sorunları, aile hekimliklerinin ticari işletmeler haline gelmesi ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin yeterince yapılmaması gibi konulara da değindi. Sağlık hizmetlerindeki başlıca sorunları çözmek için birinci basamak hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemine işaret etti.

Aylin Yaman2

KORUYUCU HEKİMLİK GÜÇLENDİRİLMELİ

Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birinci basamağın göz ardı edildiğini belirten Yaman, sistemin aslında nasıl işlemesi gerektiğini aktardı. Bu konunun aynı zamanda CHP’nin de sağlık sistemindeki önerisi olduğunun altı çizildi.

Yaman, öncelikle birinci basamağın yani ‘koruyucu hekimliğin güçlendirilmesinin' temel hedefleri olduğunu ifade ederek "Koruyucu hekimlik güçlendirildiği zaman hastalar birçok problemini çözebilirler. Hastaların çoğu kan şekeri için, solunum yolu enfeksiyonu için ikinci veya üçüncü basamak hastanelere gidiyor. Oysa ki bu sorunlar iyi organize edilmiş birinci basamakta çözülebilir. Ancak orada da bir sorun bulunuyor. Son 20 yıldır ‘Sağlıklı Dönüşüm Programı’ deniyor buna. Koruyucu hekimlik yapılmıyor artık" şeklinde konuştu. 

Bir aile merkezine şu an da 3300- 3400 kişi düştüğünü ifade eden Yaman, sayının en fazla 2000 kişi olması gerektiğini vurguladı. 

Aylin Yaman 3

UZMANLAŞMIŞ 'KÜÇÜK ÖLÇEKLİ' HASTANE VURGUSU 

Sağlık sisteminde şehir hastaneleri yerine uzmanlaşmış ve daha küçük ölçekli hastaneler açılmasını öneren Yaman, hastaların daha etkin ve kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Yaman, "Biz, hastalıkları azaltmak üzerine koruyucu hekimliği ön plana alan bir sağlık sistemi öneriyoruz. Şehir Hastaneleri modeline karşıyız biz. Hasta garantili sistemin ortadan kaldırılmasını veyahut TL cinsine endekslenerek geçiş yapılması ve şehir hastaneleri gibi dev modeller yerine daha küçük ölçekli ve uzmanlaşılmış hastaneler açılmasını öneriyoruz. Örneğin; çocuk hastanesi, kas iskelet hastalıkları hastanesi, kadın doğum hastanesi gibi. Uzmanlaşılmış işlerde hem başarı oranı artıyor hem de sağlık ekonomisi açısından çok daha fazla verimlilik görülüyor. Devletin ve vatandaşın üstüne inen bu yük ortadan kaldırılmalı" şeklinde sözlerini sonlandırdı.