Gölbaşı ilçesinin cennetten parçası Mogan Gölü, yıllar boyunca kuraklık, kirlilik, sazlık yangınları ve göl havzasında bulunan nadir türlerin yok olması gibi sorunlarla karşılaştı. Ankara’nın endemik bitkisi olan Yanar Döner Çiçeği, bilindik adıyla Sevgi Çiçeği gibi envaiçeşit canlıya ev sahipliği yapan Mogan Gölü’nü hak ettiği değere ulaştırmak, vatandaşları gölün durumu hakkında bilgilendirmek amacıyla Young Reporters for the Environment (Çevrenin Genç Sözcüleri) programının makale yarışması kapsamında ODTÜ GVO Lisesi 11. Sınıf öğrencileri  Tuna Cankat Kozan ve Deniz Efe Aydın, Mogan Gölü hakkında araştırmalarını uluslararası bir yarışmada gündeme getirecekler.

Young Reporters for the Environment yarışması, 11-25 yaş arası gençlerin 44 ülkeden 500 bini aşkın öğrencinin etkin olduğu bir programa katılmalarını ve bu programda çevre sorunlarına karşı etkin rol almalarını sağlıyor.

Mogan Gölü1

”MOGAN GÖLÜ 1990’DA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞTİ”

Ülkemizin Barselona Sözleşmesi kapsamında sulak alanların doğal güzelliğini korumak için belirli yerleri Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB) ilan etmesiyle Mogan Gölü de koruma altına giren sulak alanlar listesine yazılmıştı. Listede 15 alandan biri olan Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi, el üstünde tutulması gereken bir yer olmasına rağmen sazlık kundaklamaları, büyük inşaat projeleri, izinsiz yapılaşma ve dip çamurlaşması gibi sorunlarla baş başa bırakıldı.

Mogan-1

Sincanlı vatandaşlara belediyeden önemli destek Sincanlı vatandaşlara belediyeden önemli destek

“TÜRKİYE’NİN MOGAN GÖLÜ’NDE OLUP BİTENDEN HABERDAR OLMASI GEREKİYOR”

“Çevrenin Genç Sözcüleri” Projesi’nde çalışmalarını yürüten lise öğrencileri Kozan ve Aydın, göle zarar verebilecek her türlü çalışmalardan ve doğal sorunlardan bütün Türkiye’nin haberi olması için bilgilendirme amaçlı bir platformun oluşturulmasının gerekliliğinin altını çiziyorlar.  Böylece gölde ve gölün çevresinde ekosisteme yapılan her türlü tahribatın önüne geçilebileceğini ve Mogan Gölü’nün eskisi gibi cıvıl cıvıl, temiz görüntüsüne ulaşabilmesinde önemli bir adımın daha atılacağını belirtiyorlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ