Girmeç eski adı ile “Germic” Çile Dağı’nın doğu yamacında yer almaktadır. Ankara Çayı ise Girmeç’ten geçmektedir. Antik çağlardan itibaren iskan gören bölgede ise Üç Kızlar Hamamı ılıcası vardır. Tarih boyunca ise Üç Kızlar Hamamı tarihi değerini kaybetmeden korunuyor. Antik hamam bakiyesi Üç Kızlar Hamamı Girmeç yakınlarında bulunmaktadır. Hamamın suyunun nereden geldiği ise merak edilmektedir. Girmeç Üç Kızlar Hamamı’nın suyu tepe yamacından gelmektedir.

Ceneviz eseri olarak tanınan Girmeç Üç Kızlar Hamamı (1)

1873 yılı Ankara Vilayeti Salnamesi’nde Girmeç Hamamı hakkında bilgiler verilerek vatandaşların bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Bu bilgilerde ise; Girmeç Hamamı’nın suyu demir madeni olmağla çıban çıkaranlara ve Malıköy karyesinde iki hamam kükürt madeni olmağla uyuz hastalığına bire bir şifalı olduğu söylenmektedir. Hamam günümüzde ise 1,5 metre yüksekliğinde olmakla birlikte kare planlı taş temelleri bulunmaktadır.

Ceneviz eseri olarak tanınan Girmeç Üç Kızlar Hamamı (4)

Yavaş'tan Ankara trafiğine çözüm: "Raylı sistem şart" Yavaş'tan Ankara trafiğine çözüm: "Raylı sistem şart"

“Küçük Asya” isimli eserinde Girmeç Hamamı hakkında bilgi veren Fransız mimar, arkeolog ve gezgin Charles Texier, 1833 yılında Girmeç Hamamı’nı görmeye gitmiştir. Yerlilerin Ceneviz eseri olarak tanımladığı hamam kalenin bulunduğu dağın kuzey yamacından bir ılıca suyu menbağı akması ile oluşur.

Romalılara ait Girmeç kale ve hamam da Mösyö Ensuvret’in mütalaasına nazaran büyük ihtimalle aynı devre aittir.

HABER: KARDELEN ÇIKMAZ

Editör: Kardelen Çıkmaz