Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde, geleneksel ayakkabı zanaatının en özel isimlerinden biri olan “Kunduracı Rıza Çavuş” lakaplı Rıza Altıntaş’ın anısı, Çamlıdere Belediyesi tarafından açılan özel bir müzede yaşatılıyor. 1920’li yıllarda Çamlıdere’de doğan Altıntaş, kunduracı ustalığında dönemin en bilinen isimlerinden biriydi. Yıllarca özellikle kışlık ayakkabılar, kösele mesler ve genç kızların gözdesi olan “gıcırdaklı mes” ile nam saldı. Bu özel meslerin tabanına yerleştirilen çift katman kösele sayesinde yürürken çıkardığı “gıcırdama” sesi, yeni gelinler ve genç kızlar arasında zarif bir gösteriş unsuru olarak tercih ediliyordu.

Kunduracı Rıza Çavuş

Lösemili Çocuklar Haftası’nda LÖSEV’in çalışmaları tanıtıldı! Lösemili Çocuklar Haftası’nda LÖSEV’in çalışmaları tanıtıldı!

Rıza Çavuş, 70 yıl boyunca Çamlıdere’nin ayakkabı ve mes ihtiyacını karşılayarak ilçede bir zanaat geleneğinin sembolü oldu. Askerde çavuş rütbesi aldığı için “Rıza Çavuş” lakabıyla tanınan usta, el yapımı mes ve ayakkabılarıyla unutulmaz işlere imza attı. Hayatını zanaatına adayan Altıntaş, Çamlıdere’de mes diken son usta olarak biliniyor.

2013 yılında Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can tarafından kurulan ve Etnografya Müzesine dönüştürülen “Kunduracı Rıza Çavuş Müzesi”, Rıza Altıntaş’ın ustalıkla diktiği el yapımı ayakkabı, mes ve terlik örnekleriyle ziyaretçilere bu zanaatın detaylarını gelenlere aktarmaya devam ediyor. 

 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN