Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yer alan Kılıç Mescidi, minaresiyle dikkat çekiyor. Tarihi yapının camisi zamanla yıkılırken, sadece minaresi günümüze kadar ulaşmayı başardı.
HUTBE OKUNAN İLK MESCİD
Kılıç Mescidi’nin adı, çeşitli rivayetlere dayanıyor. Bir söylentiye göre, Sivrihisar kılıçla fethedildiği için ve kılıca dayanılarak hutbe okunan ilk mescit olması nedeniyle bu ismi almış. Bir diğer rivayette ise caminin, Oğuz boylarından Kılıç aşiretine ait olduğu belirtiliyor. Zamanında tamamen ahşap olarak inşa edilen mescidin, büyük ihtimalle bir yangın sonucu yok olduğu, yalnızca minaresinin ayakta kaldığı düşünülüyor.
Kılıç Mescidi’nin zemini minare kapısının eşik seviyesindeydi. Caminin kuzey yönünden mermer merdivenlerle giriş yapılırken, batısındaki dar sokak sadece 2 metre genişliğindeydi. Ayrıca, cami altındaki kepenkli alan, kepenkler kaldırıldığında bir boşluk olarak kullanılabiliyordu. Minarenin güneyinde yer alan boşlukta ise mezarlar bulunuyordu.
Mescidin yapısında kullanılan ahşap işçilik oldukça detaylıydı. Pencere kanatları dahil her şey kündekari tarzında ve süslüydü. Tarihçi Tahsin Özalp, mescidin yanındaki mezar taşında "El-imam Sadr-ül kebir Horasan meşayihinden Şeyh Mehmed Efendi-1175" yazılı olduğunu belirterek, caminin 1131 yılında inşa edilmiş olabileceğini ifade etti. Ayrıca, 1232 tarihli minberin sonradan yapılmış olabileceği de öne sürüldü.