Türkiye'nin her köşesinde merak uyandıran doğal güzellikler ve tarihi zenginliklerle dolu pek çok yer bulunuyor. Ancak bu sefer, sizi yurt dışındaymışsınız gibi hissettirecek, Türkiye'nin gizli cennetlerinden birine götüreceğiz. Gaziantep'in tarihi ve doğal güzelliklerinin harmanlandığı, adını söylerken bile büyülenmenize neden olan o özel yer, Rumkale.

Gaziantep iline bağlı olan Rumkale, Fırat Nehri'nin doğusunda, Halfeti ilçesine yakın bir yerde yer alıyor. Bu eşsiz köy, tarih ve doğal güzelliklerin kusursuz bir birleşimidir. Burası, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanmıştır.

Antik Dönemlerden günümüze kadar "Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (Altın Kale) gibi birçok isimle adlandırılmıştır. Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakterini taşır. 

"kayalığın nerede bittiğini, insan eserinin nerede başladığını söyleyebilmek çok zor"

1838 de Rumkaleyi ziyaret eden Moltke’ye “kayalığın nerede bittiğini, insan eserinin nerede başladığını söyleyebilmek çok zor” dedirtecek kadar doğayla uyumlu mimari özelliğe sahiptir. Kale iki beden halindedir. Birinci beden; kalenin doğu, kuzey ve batıda doğal kayalığın dik olarak yontulmasıyla, doğal sur meydana getirilerek oluşturulmuştur. İkinci beden ise bu doğal surun üstüne sert kalker kesme taşlarla sur duvarı olarak yapılmıştır.

Rumkale, bir zamanlar Halfeti (Şanlıurfa) ile Gaziantep arasındaki sınırı oluşturan Fırat Nehri'nin kıyısında bulunuyordu. Merzimen Çayı'nın suyu, Rumkale'nin dibindeki derin ve dik vadiden akan Fırat Nehri'ne karışıyordu. Günümüzde üç tarafı baraj gölüyle çevrili olup bir yarımadayı andırmaktadır.

Hz. İsa'nın havarilerinden Yohannes, Rumkale'ye gelerek buraya yerleşti

Roma döneminde Hz. İsa'nın havarilerinden Yohannes'in Rumkale'ye gelerek buraya yerleşmesi ve Hristiyan dinini burada yayması nedeniyle bu yerleşim, Hristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Yohannes'in İncil'in bir nüshasını Rumkale'deki bir mağaraya sakladığı, ardından nüshaların bulunarak Beyrut'a götürüldüğü söyleniyor.

Rumkale bir yarımada üzerinde yer aldığından ve yarımadanın hendekle bağlantısı olmadığından, ilçenin köyünden (Gaziantep'in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıkta) veya Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinden tekneyle ulaşım sağlanabiliyor.

Ankara'da barışçıl eylem çağrısı: "Yaşam hakkını savunmak suç değil, görevdir" Ankara'da barışçıl eylem çağrısı: "Yaşam hakkını savunmak suç değil, görevdir"

Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyular ve hendekler yer alıyor.

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen