Dünya'nın en büyük problemlerinden olan enerji fiyatlarında ki artış  birçok kişiyi gündelik hayatta toplu ulaşım ve alternatiflere yöneltti.

Elektrikli otomobillere ilgi her geçen gün artmaya devam ederken özellikle bisiklet, scooter gibi batarya destekli kişisel araçlarda bu ilgiyi yaygın hale getirdi. Elektrik teknolojisi kullanılan bu araçlarda da en büyük problem menzil, sarj etme süresi ve ağır metaller olarak önümüzde duruyor.  Ayrıca mevcut batarya teknolojisinde kullanılan ağır metallerin geri dönüşümünün olması iklim krizi açısından önümüzde ki başka bir sorun.

Son günler de yaşanan bir gelişme ile alakalı sevindirici haberler gelmeye başladı. Fransa'da kullanılan süperkapasitör teknoloji bildiğimizden farklı bir metod olarak karşımıza çıkıyor. 

Ağır metaller yerine süperkapasitör

Süperkapasitör bildiğimiz bataryalardan farklı özelliklere sahip.

Bataryalar yani lityum piller prizden aldığı elektrik enerjisini kimyasal reaksiyon halinde depoluyor ve bunu kullanıyor.

Süperkapasitör elektriğe ihtiyaç duymuyor ve enerji depolamak için duran yük (elektrostatik) metodunu kullanıyor. Yani kinetik enerji kullanıyor. Ayrıca süperkapasitör teknolojisi enerjiyi ihtiyaç halinde hızlı bir şekilde depoluyor ve serbest bırakabiliyor.

Kinetik Enerji: Fren yapınca enerji depolanıyor

Süperkapasitör teknolojisi ile bisiklet hareket halindeyken oluşan kinetik enerjsi bisikletin ivmesi için kullanılacak enerjiyi depoluyor. 

Nio ET7 1.145 km Menzil ile Elektrikli Araç Rekorunu Kırdı Nio ET7 1.145 km Menzil ile Elektrikli Araç Rekorunu Kırdı

Süperkapasitör teknolojisi aslında birçok alanda mevcutta kullanıyor. Güneş paneller, hibrit ya da elektrikli araçlarda bu teknoloji performansı artırmak için kullanılıyor.

Bu teknoloji ilk defa bisiklete uygulandı.

Geri dönüşmeyen madde kullanılıyor 

Süperkapasitör içinde oluşan bileşenlerin hepsi geri dönüşüme uygun olarak üretiliyor. Bu sayede ağır metallerden olışan lityum pillerin etkisini azaltması hedefleniyor. 

Araçların ömürleri uzayacak

Sarj olmayı beklemeyen e-bisiklet diğer elektrik teknolosi kullanan araçlara nazaran daha uzun ömürlü olacak. Yaklaşık 5-6 sene olan lityum pillere göre süperkapasitörlerin kullanım ömrü 10-15 yıl olacak. 

Fransa'da üretildi

Şu anda üretimleri yapılan e-bisikletler Fransa Orleans'da yapılıyor. 

Editör: Polatlı Postası