Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, CHP'den Çankaya Belediye Başkanı Aday Adaylığı için başvuruda bulunduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı. Çankaya Belediye Başkanı aday adaylığında bulunan Bekir Ödemiş, 19. Ankara Kitap Fuarı’nda yakın dostu aynı zamanda eski basın mensubu olan Rezzak Oral'ın imza gününe katılım sağlayarak Polatlıpostası ekibine, Çankaya Belediye Başkan adaylığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
"belediye başkanı demem, 'yerel önder' derim"
Bekir Ödemiş, yaklaşan yerel seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı. Ödemiş, yerel yönetimlerin demokrasinin ilk beşiği olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu: "Ben, 20 yıldan fazladır belediyeciyim, bir yerel yöneticiyim. Bir yerel yöneticinin bulunduğu bölge için önemini ve değerini iyi bilirim. Ben hiçbir zaman belediye başkanı demem, 'yerel önder' derim. İyi bir yerel yönetici, bulunduğu yöreyi iyi yönetirse oradaki yörenin insanlarını ekonomik olarak, sosyal olarak kültürel olarak bir yerden bir yerden taşır. Bu sebeplerden dolayı da ben yerel yöneticileri çok fazla önemsiyorum. Belediye başkanlığına soyunacak olan arkadaşlarımızın da bu durumu iyi kavraması gerektiğini düşünüyorum. Belediye başkanlığına aday olacak bir kişinin öncelikle insanı sevmesi lazım. Bu iş asla zorla yapılacak bir iş değil. Kimse kimseyi de zorla belediye başkanı yapmıyor. Herkes, kendisi isteyerek talip oluyor. Talip olduğuna göre de insani, kültürel, sosyal kısaca her anlamda sorumluluğunu tam anlamıyla yerine getirmesi lazım."
"bilgi- birikimi hizmet olarak Çankaya’ya aktarmak istiyorum"
Türkiye’deki demokrasinin gelişmesine çok önemli katkı sunabilecek olan belediye başkanlarının dikkat etmesi gerekenleri sıralayan Ödemiş, Çankaya Belediyesi Başkanlığına aday olmasını da şu sözlerle açıkladı: "Yerel yönetimler, hepimizin bildiği üzere demokrasinin beşiğidir. İnsanlar, ilk demokratik deneyimlerini orada yaşarlar. Bir yerel yönetici; şeffaf, saydam, katılımcı ama bunu slogan olarak değil içtenlikle yerine getirirse Türkiye’deki demokrasinin gelişmesine de çok önemli katkı sunarlar diye düşünüyorum. Ben de bu doğrultuda 20 yıldan fazla süren bir deneyimle Çankaya Belediye Başkanlığına aday oldum. Herkesin bileceği üzere; geçmişte Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcılığı yaptım. Ürgüp’te iki dönem Belediye Başkanlığı yaptım. Şimdi de başkanımız Mansur Yavaş ile birlikte 4.5 yıldır Ankara’ya hizmet ediyoruz. 50 yıldır Çankaya’da oturuyorum. 60 yıldır da ailece Ankara’dayız. Kısmet olursa tüm bu bilgi ve birikimi hizmet olarak Çankaya’ya aktarmak istiyorum."
"Bir kent sadece betonla, alt geçitle, üst geçitle nitelikli olmaz"
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak başkentte yapılan çalışmalara açıklamalarında yer veren Ödemiş, kentte var olan 'kültürel mirası' da koruduklarını vurgulayarak şu şekilde konuştu: "4 buçuk yılda tüm yaşanılan büyük krizlere ve felaketlere rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Mansur Bey’in önderliğinde; sosyal, fiziki, kültürel ve klasik belediyecilik anlamında büyük adımlar attığımızı düşünüyorum. Tarihi dokunun ve kültürel mirasın korunmasında çok değerli, Türkiye’ye örnek olacak hatta ödüller alacak düzeyde çalışmalar yaptık. Sayın başkanım Mansur Yavaş ile aynı dönem belediye başkanıydık. Mansur Yavaş başkanım Beypazarı Belediye Başkanıydı. Ben de Ürgüp Belediye Başkanıydım. Zaten o zamanlardan gelme bir yerel yönetim birliktelik mantalitemiz vardı. Biz, şuna inanıyoruz. Bir kentin kimlikli olması için o kentte var olan kültürel miras dediğimiz noktaların mutlaka korunup yaşatılması lazım. Bir kent sadece betonla, alt geçitle, üst geçitle nitelikli olmaz. Bünyesinde var olan geçmiş uygarlıkların izleri, o uygarlıklardan bize aktarılan somut ya da soyut olmayan miras korunursa o zaman ancak bir kent, nitelikli olur."
"Çankaya bir hazine"
Kültürel mirası yaşatmak için önemli projelere ağırlık verdiklerini vurgulayan Ödemiş, "Hem Cumhuriyetimizin hem de Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılında kültürel mirası yaşatmak için önemli projelere ağırlık verdik. Geçmiş uygarlıklara ev sahipliğinde bulunan hem de ülkemizin kuruluşunda çok önemli bir yerde Ulus, bünyesinde çok önemli eserleri barındırıyor. Ulus, bu bakımdan çok önemli bir merkez. Başkentimizin göbeğinde 2 tane uluslararası kabul görmüş birinci derece arkeolojik sit alanı mevcut. Bunlardan birisi Roma Tiyatrosu, bir diğeri de Roma Hamamı. Tüm bu miraslara sahip çıktığımız gibi 'Cumhuriyet miraslarına' da sahip çıkıp koruduk. Ulus’un yanı sıra Anafartalar Caddesi, Atatürk Bulvarı, Bosna Caddesi gibi özel yapılara da el attık. Atatürk Bulvarı’nın Kentsel Tasarım ve Cephe Sağlıklaştırma projesini tamamladık. Ankara’daki anıtlar restore edildi. Papaz’ın Bağı denilen bölgenin koruma amaçlı imar planını yapıyoruz. Çankaya’da da Cumhuriyetin bizlere bırakmış olduğu miraslara Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak dokunuyoruz."
"Çankayalı hemşerilerimizin yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz"
Çankaya Belediye Başkanı olduğu zaman yapacak olduğu çalışmalara da sözlerinde yer veren Ödemiş, 'ortak akıl' vurgusunda bulundu. Ödemiş,"Ümit ediyorum ki Çankaya Belediye Başkanı adayı ve Çankaya Belediye Başkanı olduğum taktirde hiç ara vermeden başlattığımız bu projeleri Mansur Yavaş başkanımla birlikte uyum içerisinde Ankara’mızın 100.yılında başkente yaraşır bir şekilde çaba sarf edeceğiz. Nitelikli iş gücünün bulunduğu, zengin insan kaynağı olan Çankaya'yı belediye ile buluşturmayı hedefliyoruz. Hep birlikte yönetip ortak akılla nitelikli, kaliteli projelere imza atmayı Çankayalı hemşerilerimizin yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Çankaya’da öğrencilerimize ve yaşlılarımıza yönelik projelerimizi artıracağız. Kreşlerimizin sayısını çoğaltacağız. Sosyal kültürel konularda da zaten Çankaya bir hazine. Belediye başkanının bir şey yapmasına gerek yok. Belediye başkanı tüm o grupları belediyenin içinde toplasın onlar belediyeyi kendi evi gibi görüp onun içinde projelerini üretsinler. Belediye başkanına da sadece o gururu seyretmek düşer diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Haber: Tuğba Akkesen