Ankara’nın en önemli simgelerinden biri olan Ankara Kalesi’nde, uzun süredir devam eden çatlaklar ve deformasyonlar tehdit edici bir boyuta ulaşmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), bu sorunları çözmek amacıyla kapsamlı bir restorasyon ve onarım çalışması başlattı.  

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan restorasyon çalışmaları, sadece Kale surlarının onarımıyla sınırlı kalmadı. Proje kapsamında, sokak sağlıklaştırma, demir korkuluk montajı, Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin bulunduğu 469,12 metrekarelik sur alanının yanı sıra Hisar Kapısı’nda tarihi dokuyu koruma ve çatlakları onarma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Projede, duvar dikişleri, güçlendirme, açıkların kapatılması ve yüzey temizliği gibi işlemler titizlikle yürütülüyor. Bu çalışmalar sırasında özel olarak Almanya’dan getirtilen çelik çubuklar ve özel harçlar kullanılarak kaleye adeta dikiş atılıyor. 

Polatlı 1926 SK-Sebat Gençlikspor maçı pazar gününe alındı Polatlı 1926 SK-Sebat Gençlikspor maçı pazar gününe alındı

Bekir Ödemiş “Ankara Kalesi’ne Dikiş Atılıyor”  (1)

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi'ndeki çatlakların onarım çalışmalarıyla ilgili Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Çatlakların Kaleiçi bölgesini tehdit eder bir noktaya ulaştığını belirten Ödemiş, "Ankara Kalesi hepimiz için çok önemli bir değer. Ancak uzun yıllardır var olan çatlaklar, zamanla derinleşerek ciddi bir risk haline geldi. Mansur Yavaş başkanımızın girişimleriyle kalenin mülkiyetini Milli Emlak’tan iki yıllığına devraldık ve onarım yetkisini Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldık. Uzman hocalarla birlikte yeniden bir proje hazırlayarak çalışmalara başladık” ifadelerine yer verdi. 

ÇALIŞMALAR MART AYINDA TAMAMLANACAK 

Projenin ilerleyişi hakkında bilgi veren Ödemiş, “Restorasyon sürecinde Almanya’dan özel çelik çubuklar getirttik. Gebze Teknik Üniversitesi’nden dört hocamızın gözetiminde, adeta kaleye dikiş atar gibi çalışıyoruz. Şu anda harçsız dikiş işlemleri tamamlandı. Ancak harçlı dikiş işlemleri hava koşullarına bağlı olduğu için ara verdik. Çalışmaların Mart ayının sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu. 

Bekir Ödemiş “Ankara Kalesi’ne Dikiş Atılıyor”  (3)

ÇALIŞMALAR RESTORASYONLA SINIRLI KALMADI 

Ankara Kalesi’nin çevresindeki Kayabaşı Mahallesi’ne uzanan sur eteklerinde de sağlıklaştırma çalışmaları yürütüldü. Ödemiş, projenin yalnızca restorasyonla sınırlı kalmadığını vurgulayarak, “Tüm bu çalışmalarla Ankara Kalesi’ni ve çevresini yalnızca korunacak bir alan olmaktan çıkarıp, Ulus bölgesindeki diğer projelerimizle entegre ederek kültür, tarih ve arkeoloji turizminin önemli bir merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Böylece Ankara’nın tarihsel kimliğini koruyarak gelecek nesillere aktarma amacımızı hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL