Gazeteciler Cemiyeti'nin 2024 Nisan'da başlattığı "Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar" başlıklı medya konferansının ikincisi Ankara'da Türkiye Barolar Birliği Litai Konuk Evi'nde düzenlendi. Bu etkinlikte basın mensupları, hukukçular ve akademisyenler bir araya gelerek gazetecilik mesleğinin geleceği ve karşılaştığı zorlukları ele aldı.

KONFERANS YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

Gazeteciler Cemiyeti’nin Norveç Krallığı Ankara Büyükelçiliği desteğiyle yürütülen 9. Köy Projesi kapsamında, Medya Dayanışma Grubu paydaşlarıyla birlikte “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı medya konferansı yoğun bir katılımla yapıldı.

Etkinlikte, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Disk Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın oluşturduğu Medya Dayanışma Grubu'nun paydaşları katılım gösterdi.

Alanında uzman gazeteci, akademisyen ve STK temsilcileri konuşmacı olarak katılırken, iletişim fakültesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve gazeteciler izleyici olarak buluştu.

Medya Konferansi 2

İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUŞULDU 

Konferansta Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Ukrayna savaşının ardından Rusya'da ifade ve basın özgürlüğü hakkında konuşan gazeteci Nataliya Vasiliyeva, Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünün durumu üzerine Kadri Gürsel, dijitalleşme ve uluslararası tekellerin yarattığı etik, hukuki ve mesleki sorunlar konusunda ise Prof. Dr. Adem Sözüer, Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu görüşlerini paylaştı.

Ayrıca, "İfade ve Basın Özgürlüğü Hukuk Kıskacında mı?" konulu bir sunum yapan Avukat Fikret İlkiz, ifade özgürlüğü için gazetecilik dayanışmasını ele alan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, çalıştay süreci ve sonuç bildirgesi hakkında bilgi veren medya ombudsmanı Faruk Bildirici, gazetecilik hak ve özgürlükleri deklarasyonu ve medya dayanışma grubu temsilcileri de söz alarak önemli katkılarda bulundu. 

Türkiye Barolar Birliği konuk evinde düzenlenen konferansın ana gündemi, gazeteciliğin geleceği ve karşılaştığı zorluklar oldu. Ayrıca, Nisan ayında yapılan ilk toplantının sonucu olarak oluşturulan çalışma grubunun gazetecilerin taleplerini içeren deklarasyonu, etkinliğin önemli bir parçasını oluşturdu.

Medya Konferansi 3

"BÜTÜNCÜL BASIN YASASI İÇİN KARARLI BİR ÇALIŞMA GEREKLİ"

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” konferansının açılışında, medyanın sorunlarını ele alıp çözüm üretmek amacıyla düzenlendiğini ifade etti. Kanlı, “Mesleğimizin sorunlarına ve çözüm önerilerine dair sunduğumuz bildiri, birlikte çalışmanın bir göstergesidir. Ancak daha çok işimiz var; bütüncül bir basın yasası için kararlı bir çalışma yürütmeliyiz. Tüm medya kuruluşlarıyla eşitlik temelinde iş birliğine hazırız ve bu yolun olumlu sonuçlar getireceğine inanıyorum" dedi.

"MESLEĞİMİZ KAMUSAL SORUMLULUK TAŞIYOR"

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” konferansının açılışında, etkinliğin basın meslek örgütlerini bir araya getirmesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Norveç Büyükelçiliği ile yürütülen 9. Köy projesine de değinen Şener, yakın zamanda hayatını kaybeden Gazeteciler Cemiyeti eski Başkan Vekili Savaş Kıratlı’yı saygıyla andı. Şener, “Mesleğimiz, kamusal sorumluluk taşıyor. Her çalışma, sadece gazetecilerin haklarını savunmak değil, toplumsal bir soruna parmak basmak anlamına geliyor. Demokrasinin gelişimi ve doğru karar verebilen bir kitlenin oluşması için bu mücadeleyi veriyoruz” dedi.

Medya Konferansi 4

"BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE BEDEL ÖDEMEKTEN ÇEKİNMEYECEĞİZ"

Türkiye’de demokrasi mücadelesinin zorluğuna dikkat çeken Şener, bu mücadelenin emek ve fedakarlık gerektirdiğini belirtti.

Gazetecilerin hakları için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Şener, sansür yasasına karşı omuz omuza mücadele ettiklerini belirterek, “Gazetecilik adına mücadele edenlerin sayısının artmasından umutluyum,” dedi.

Sincan Bebek Kütüphanesi’nde “Anne Söyleşi” kalplere dokunuyor Sincan Bebek Kütüphanesi’nde “Anne Söyleşi” kalplere dokunuyor

Şener, “Bugün ortaklaşa çıkaracağımız metin, yıllarca süren mücadelemizin yol haritasını belirleyecek. Tüm basın meslek örgütlerinin bundan faydalanacağına inanıyorum. Bu mücadelede korkuya yer vermeyecek, basın ve ifade özgürlüğü için bedel ödemekten çekinmeyeceğiz. Gazeteciler haklarını alana kadar yılgınlığa düşmeyeceğiz ve asla geri adım atmayacağız,” ifadelerini kullandı.

"GAZETECİLİK, DOĞRULAMA VE DOĞRU BİLGİLERE ULAŞMANIN TEMELİDİR"

Norveç Büyükelçiliği Misyon Şef Yardımcısı Berit Tvete, Gazeteciler Cemiyeti ile iş birliği yapmaktan gurur duyduğunu belirterek ifade ve basın özgürlüğünün ortak bir mesele olduğunu vurguladı. “Gazetecilik, haber doğrulama ve doğru bilgilere ulaşmanın temelidir. Bu platformlar basın özgürlüğünü güçlendirecek” dedi.

Konferansta gazeteci Nataliya Vasiliyeva, "Ukrayna Savaşı’nın Ardından Rusya’da İfade ve Basın Özgürlüğü" konusunu ele alarak, bağımsız gazetecilerin zorluklarını aktardı. “Yüzlerce meslektaşım gibi ben de Rusya’dan kaçtım. Birçok medya kuruluşu terörist ilan edildi" diyen Vasiliyeva, Putin’in medyanın özgürlüğü konusundaki açıklamalarını eleştirerek, “Özgürce mesleğimizi apmak ve evimize dönmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK