Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, vergide kapsamlı bir yenilik yapılmasını ve Katma Değer Vergisi'nde (KDV) tek oranlı sisteme geçilmesini önerdi. Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak mevcut vergi sistemini 1960'lara dayandırarak, yıllar içinde birçok değişiklik yapıldığını hatırlattı ve reform talebinde bulundu. Baran, "Ülkemizde gerçekleştirilecek kapsamlı bir vergi reformu, verginin basitleştirilmesini sağlar ve dünyada yaygın olarak uygulanan tek oranlı sisteme geçilmesi, vergide adalete hizmet ederken girişimciliği destekler ve tahsilat oranlarını artırır" dedi.

Kurulan şirket sayısı yüzde 11,4 azaldı Kurulan şirket sayısı yüzde 11,4 azaldı

KDV'deki farklı oranların zorluklar yarattığını ve tahsilatı olumsuz etkilediğini belirten Baran, birçok ülkede benimsenen tek oran sistemi önererek, "Mevcut vergi sistemi içinde KDV'deki farklı oranlar, hatta aynı sektörde alış ve satış, toptan ve perakende işlemlerde uygulanan farklı oranlar sistemi karmaşık hale getiriyor ve bu karmaşıklık vergi tahsilat oranlarına yansıyor" şeklinde konuştu.

Baran, Türkiye'de dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki payının yüzde 35 seviyelerinde olduğu 1980'lerde, bu oranın yüzde 50'yi aştığını belirterek, "Eski mevzuat, vergi yükünün dolaylı vergilere kaymasına neden oluyor. Ülkemizde yapılacak kapsamlı bir vergi reformu ile verginin sadeleştirilmesi ve tek oranlı hale getirilmesi, vergide adalete hizmet ederken girişimciliği destekler ve tahsilat oranlarını artırır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki ekonomi yönetiminin, vergi sistemindeki basitleştirmeyi gerçekleştireceğine inanıyoruz" dedi.

Gelir vergisi dilimlerinin düşük olduğunu vurgulayan Baran, çalışanların kısa süre içinde ikinci vergi dilimine geçtiğini ve bu durumun ücretlerde azalmalara yol açtığını ifade etti.

Gürsel Baran, uyumlu mükelleflere verilen vergi indirimlerinin basitleştirilmesini talep ederek, vergi aflarının uyumu zorlaştırdığını söyledi. "Eğitimden, sağlığa kadar kamu harcamalarını destekleyen vergi gelirleri sürekli olarak gündemde. Tahakkuk eden vergilerin gerçekleşememesi nedeniyle sık sık vergi afları çıkartılıyor. Her yeni vergi affıyla birlikte, mükellefin ödeme refleksi neredeyse gerçekleşen tahsilat kadar azalıyor, çünkü 'yeni bir af çıkar zaten' düşüncesi oluşuyor" şeklinde konuştu.

Editör: Sedef Hızlı