Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara ile olan bağı, tarihin sayfalarında her zaman özel bir yer bulmuş ve günümüze kadar süregelen derin bir ilişki olarak korunmuştur.

Ankara Büyükşehirden yeni bir gençlik merkezi daha: “Genç Akademi Çayyolu” Ankara Büyükşehirden yeni bir gençlik merkezi daha: “Genç Akademi Çayyolu”

102 yıl önce bugün 5 Ekim 1922’de, Ankaralılar Atatürk’e gösterdikleri sevgi ve minnettarlığı bir adım ileri taşıyarak ona hemşerilik teklifinde bulunmuş, bu bağ böylece resmiyete dökülmüştür. Atatürk, bu anlamlı teklifi büyük bir memnuniyetle kabul etmiş ve Ankara’yı sadece bir başkent olarak değil, aynı zamanda kendisinin de bir parçası olduğu bir şehir olarak görmüştür. Bu hemşerilik bağı, Ankara ile Atatürk arasında ölümsüz bir bağ olarak tarih boyunca hatırlanmaya devam ediyor.

HEMŞEHRİLİK ONURU 

Atatürk'ün 5 Ekim 1922’de Ankaralılara yazdığı ve "Beni Ankara’nın hamiyetli hemşehrileri arasına girmeye davet suretiyle tecelli eden iltifatınıza samimi ruhumdan arz-ı şükran eylerim..." sözleriyle başlayan tarihi mektubu, Mustafa Kemal Atatürk ile Ankara arasında kurulan derin ve anlamlı bağın en önemli göstergelerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır.

Bu mektup, Atatürk'ün Ankara halkının teklifini kabul ederek, resmen Ankaralı olduğu günü simgeler. Aradan geçen 102 yılda, bu hemşerilik bağı hem Ankaralılar için hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu için unutulmaz bir sembol haline gelmiştir.

Ayrıca Mustafa Kemal, Ankara halkıyla olan bağını da şu sözlerle tanımlar: Ankara'nın ve Ankaralıların benim gönlümde bambaşka bir yeri vardır”.

İşte ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya dair sevgisi ve Ankaralıların da Ata'ya dair derin bir bağı yıllar geçmesine dair devam ediyor.

Minnetle ...

Muhabir: TUĞBA AKKESEN