Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından Altındağ ilçesi Ulus semtinde Ankara Roma Tiyatrosu restorasyonu sırasında 14 ve 15'inci yüzyıllara ait olduğu düşünülen Osmanlı dönemi hamamı keşfedildi. Yeni keşifle birlikte arkeolojik kazılara başlanılan alanda, hamam tüm bölümleriyle birlikte gün yüzüne çıkartılıyor. Alanda gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda ise, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait çok sayıda eser bulundu.
"BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞACAĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORDUK"
Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli şantiye teknikeri Kubilay Yılmaz, hamamın bulunuş hikayesini paylaştı. Roma Tiyatrosu'nun resterasyon çalışmaları sırasında hamamı şans eseri bulduklarını söyleyen Yılmaz, "projeye başladığımızda böyle bir şeyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk" dedi. Hamamın keşfedilmeden önce yalnızca su sarnıcının üst kısmının göründününü belirtrn Yılmaz, keşifin ardından başlanılan kazılar sayesinde hamamın çeşitli bölgelerininde gün yüzüne çıkartıldığını ifade etti. Kazı çalışmaları sırasında hamamdan, bin 200'e yakın Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait seramikler ve çok sayıda sikke bulunduğunu belirten Yılmaz, geçen yılki kazılarda çıkarılan eserlerin Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendiğini belirtti.
Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Burası 14-15'inci yüzyıla ait Osmanlı dönemi hamamı. Biz projeye başladığımızda böyle bir şeyle karşılaşacağımızı hiç düşünmüyorduk. Başlangıçta sadece su sarnıcının üst kısmı görünüyordu. Ancak kazı çalışmaları ilerledikçe kubbe yapısı ve hamamın çeşitli bölümleri ortaya çıktı. Buradan Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait yaklaşık bin 200 seramik parçası bulundu. Ayrıca çok sayıda sikke de keşfedildi. Geçen yılki kazılarda elde edilen tüm eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim edildi."
"KAZININ İKİNCİ SEZONUNDAYIZ"
Bu sene hamam kazısının ikinci sezonuna başlandığını belirten Yılmaz, hamamda bulunan soğukluk ve ılıklık kısımlarında Roma dönemine ait olduğu düşünülen çeşitli mermerlerin tavan döşemesi olarak kullanıldığını belirtti.
"Bu yıl kazıların ikinci sezonunu gerçekleştiriyoruz. Hamam yapısının kubbesinde bir boşluk var ve arkeologlar, güneş ışığının o boşluktan içeri girip hamamın altını aydınlattığını düşünüyor. Hamamın yan taraflarında soğukluk, sıcaklık ve ılıklık kısımları yer alıyor. Soğukluk ve ılıklık kısımlarında Roma dönemine ait çeşitli mermerlerin tavan döşemesi olarak kullanıldığını tespit ettik.”