Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Filistin Dayanışma Platfomu işbirliğinde, "Sykes-Picot Antlaşması ve Balfour Deklarasyonu Işığında Siyonizm: Filistin'deki Emperyalist Projenin Tasarımı" başlıklı bir panel gerçekleşti.

Polatlı Mezaim Kiraz Koleji'nden geleneksel 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlaması Polatlı Mezaim Kiraz Koleji'nden geleneksel 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlaması

Panele, ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan, ANFİDAP Başkanı Ali Dalaz, konuşmacılardan ise ASBÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Ataman, AYBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Muhammed Hüseyin Mercan,  ASBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci,Ortadoğu Araştırmacısı ve yazar Süleyman Arslantaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Asbü Panel

DALAZ'DA BİRLİK ÇAĞRISI 

Panelin açış konuşmasını yapan ANFİDAP Başkanı Ali Dalaz, Gazze’de yaşananların bir insanlık sorunu olduğunu vurgulayarak, bu zulmün karşısında olduklarını ve birlik olmanın gerekliliğine dikkat çekti. 

Dalaz, 7 Ekim’de başlayan Aksa Harekâtı ile Gazze’deki durumun daha da ağırlaştığını belirterek, şunları söyledi:
"Bizler burada, Gazze’deki mazlumların sesini duyurmak ve zalimlere karşı durmak için toplandık. Birlik içinde ve Müslümanlara yakışır şekilde organize olarak, her platformda bu zulmü ifşa etmeye devam edeceğiz. Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanıyor. Ancak Gazze’deki çocuklar, ne yazık ki bu haklardan faydalanamıyor. Birçok çocuk okulda, evinde ya da hastanesinde güvende değil. Binlerce masum çocuk hayatını kaybetti. Bu çocukların, dünyadaki diğer çocuklar gibi temel hakları var, ancak bu haklar göz ardı ediliyor."

DÜNYA TOPLUMUNA ÇAĞRI 

Dalaz, dünya genelindeki devletleri ve insanları Gazze’deki çocukların haklarını korumaya çağırarak, şu soruları gündeme getirdi: "Bugün tüm dünya, çocuk hakları sözleşmesini hatırlarken, Gazze’deki 18 bin çocuğun hakkını kim koruyacak? Bu sözleşme, Gazze’deki çocukların yaşadığı zulme neden sessiz kalıyor? Gazze’deki çocuklar da diğer çocuklar gibi çocuk değil mi?. "Hep birlikte bu zulme karşı durmalıyız. Mazlumların yanında olmak sadece sözde kalmamalı, somut adımlar atılmalıdır. Gazze’deki çocukların hakkını korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu zulme karşı sessiz kalanlar, zulmün bir parçasıdır."

FİLİSTİN'E DESTEK VE BİRLİK ÇAĞRISI 

Dalaz, Filistin’e ve Gazze’ye olan desteğin sadece bir günle sınırlı olmaması gerektiğini ifade ederek, "Filistin’in haklı mücadelesi, tüm insanlığın ortak mücadelesidir. Zulme karşı, insanlık onurunu savunmak için her zaman birlik olmalıyız." ifadlerini kullandı. 

Son olarak, Dalaz, tüm sivil toplum kuruluşları, insan hakları savunucuları ve halkı Gazze’deki zulmün son bulması için mücadeleye çağırarak, şunları söyledi: "Birlikte hareket edersek, zulme son verebiliriz. Mazlumların hakları, herkesin ortak sorumluluğudur. Bugün Gazze’deki çocukların hakları için sesimizi daha da güçlü duyuracağız."

Asbü Panel (1)

"BU ANTLAŞMALARIN ETKİSİ ORTADOĞU'DA HALA DEVAM EDİYOR"

Panel'de ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan'da açıklamalarda bulundu. Arıcan, bölgenin gelecekte zor günlere gebe olduğunu ve Sykes-Picot Antlaşması’nın tarihsel etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen ASBÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Ataman, Sykes-Picot Antlaşması’nın Ortadoğu üzerindeki etkisinin hâlâ sürdüğünü ve Balfour Deklarasyonu’nun Siyonizm’in temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Filistin topraklarının işgalinde bu anlaşmaların etkisinin devam ettiğini ifade etti.

AYBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Muhammed Hüseyin Mercan, 18. ve 19. yüzyılda Avrupa’da yaşanan gelişmelerin Yahudiler üzerindeki etkisine değinerek, bu dönemde Yahudilerin Kudüs merkezli bir devlet kurma emellerinin güçlendiğini söyledi.

Asbü Panel (2)

Gazze’deki insani trajediye dikkat çeken ASBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, İsrail’in 400 gündür süren saldırılarının uluslararası toplumun sessizliğiyle devam ettiğini belirtti. Özellikle Batılı devletlerce ortaya konan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Birleşmiş Milletler’in, Gazze’deki sivillere yönelik saldırılar karşısında işlevsiz kaldığını ifade etti.

Ortadoğu araştırmacısı ve yazar Süleyman Arslantaş, 1916’da Batı devletleri arasında imzalanan Sykes-Picot Antlaşması’na tarafların hâlâ sadık olduklarını ve bölgedeki krizlerin en önemli nedenlerinden birinin İsrail ve ona destek veren devletler ile Arap yönetimlerinin etkisinin yetersizliği olduğunu vurguladı.

Panelde, sivil toplumun Filistin davasındaki rolü ve dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Katılımcılar, Gazze’deki zulme karşı etkili bir mücadele için uluslararası dayanışmanın önemli olduğunu belirtti.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK