Ipsos ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Dünya Mülteciler Günü 2024 için gerçekleştirdiği küresel araştırmaya göre Türkiye, mültecilere kapıların tamamen kapatılması konusunda yüzde 77 ile en yüksek oranda destek veren ülke olarak öne çıkıyor.
MÜLTECİLERE İYİMSER BAKIŞ AZALDI
Ipsos Araştırma ve UNHCR, Türkiye dahil olmak üzere 52 ülkede 33,197 yetişkinin katılımıyla bir araştırma yaptı. Mülteciler Günü'ne özel yapılan çalışmada, mülteciler konusunda küresel iyimser bakışın yıldan yıla azaldığı ortaya çıktı. "Savaşlar ve zulümler nedeniyle insanların kendi ülkeleri de dahil olmak üzere diğer ülkelere sığınma hakları olması gerektiği" konusunda küresel kamuoyunda güçlü bir görüş birliği bulunurken, her yıl yapılan araştırmalarda bu görüş birliğini temsil eden oranların düşüş gösterdiği izlendi.
DESTEKLENEN ÇÖZÜMLER AZALDI
Ipsos'un 52 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre, yasa dışı göçü engellemek için ülkelerin benimsediği çözüm arayışları ve uluslararası anlaşmalar önemli farklılıklar gösteriyor. Araştırmada Kenya'da yüzde 93, Yunanistan'da yüzde 81, İngiltere'de yüzde 75, Almanya'da yüzde 74, Amerika'da yüzde 70 ve Türkiye'de yüzde 57 oranında ulusal güvenlik önceliği ilkesiyle desteklenen çözümlerin azaldığı gözlemlendi.
TÜRKİYE MÜLTECİLERE KAPIYI TAMAMEN KAPATMA KONUSUNDA ÖNDE
Ipsos'un Dünya Mülteci Günü'ne özel olarak yaptığı araştırmaya göre, mültecilere karşı tutumlar küresel kamuoyunda karışık bir tablo çiziyor. Araştırma yapılan ülkelerde, insanların savaş ve zulüm nedeniyle sığınma taleplerini destekledikleri görülse de, pratikte daha fazla mülteci kabul edilmesine karşı daha az istekli oldukları belirtiliyor. Kapıların tamamen kapatılması gerektiği düşüncesi de yaygın. Küresel ortalama olarak yüzde 44, bu görüşü desteklediği görülüyor. Türkiye ise mültecilere kapıyı tamamen kapatma konusunda yüzde 77 ile en yüksek oranda destek veren ülke olarak öne çıkıyor. Diğer ülkelerdeki oranlar ise şöyle: Almanya yüzde 50, Amerika yüzde 48, İngiltere yüzde 44, İtalya yüzde 39.