Drexel Üniversitesi'nde yapılan son araştırmada, küçük çocukların ekran başında uzun vakitler geçirmesinin, endişe verici sonuçlar ortaya çıkarabileceği gözler önüne serildi. Çalışma, bebeklerde ve küçük çocuklarda televizyon ve video izleme de dahil olmak üzere erken ekran maruziyetinin atipik duyusal davranışlara yol açabileceğini ortaya koyuyor.
Drexel'de Psikiyatri doçenti ve çalışmanın baş yazarı Karen Heffler, atipik duyusal işlemenin daha yaygın olduğu dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve otizm gibi durumlar için potansiyel etkilerini vurguladı.
Dr. Heffler, "Bu popülasyonlarda atipik duyusal işleme çok daha yaygın olduğundan, bu ilişkinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm için önemli sonuçları olabilir. Otizm spektrum bozukluğunda görülenler gibi tekrarlayan davranışlar, atipik duyusal işlemlerle oldukça ilişkilidir. Gelecekteki çalışmalar, yaşamın erken dönemlerinde ekran başında kalma süresinin, otizm spektrum bozukluklarında görülen, duyusal uyarılara karşı artan beyin tepkileri gibi duyusal beyin hiperbağlantısını körükleyip tetikleyemeyeceğini belirleyebilir” ifadelerini yer verdi.
DİL GECİKMELERİ, DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI…
Araştırma, bebeklerde ve küçük çocuklarda ekran başında geçirilen süreyle bağlantılı olarak gelişimsel ve davranışsal sorunların giderek arttığı ortaya çıktı. Bu sorunların arasında, dil gecikmeleri, otizm spektrum bozukluğu, davranış sorunları, uyku bozuklukları, dikkat sorunları ve problem çözme becerilerindeki gecikmeler yer aldı.
Dr. Heffler araştırma ile ilgili ifadelerinde, “Ekran başında geçirilen zamanın giderek artan listesi ve gelişimsel ve davranışsal problemler arasındaki bu bağlantı göz önüne alındığında, bu semptomları sergileyen küçük çocukların, mesleki terapistler tarafından sunulan duyusal işlemleme uygulamalarının yanı sıra, ekran başında kalma sürelerinin kısaltılması döneminden geçmesi yararlı olabilir” çözüm önerilerine yer verdi.
Drexel Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri profesörü David Bennett ise ebeveyn eğitimi ve öğretimine dikkat çekerek, “İki yaşından küçük çocuklarda ekran başında geçirilen zamanı en aza indirmenin, hatta bundan kaçınmanın anahtarıdır” şeklinde belirtti.