"Ankara Manzarası" adını taşıyan bu tablo, Türkiye'nin başkenti olan Ankara'nın eşsiz güzelliklerini bir araya getiren sanatsal bir eserdir. Ankara'nın zengin kültürel mirası, tarihi sembolleri ve doğal güzellikleri bu tabloda bir araya gelir.
Hollanda Rijksmuseum envanterine kayıtlı olup 18. Yüzyıla tarihlenen Ankara Manzarası tablosunun uzun yıllar Halep manzarası tablosu olduğu düşünülmüştü. Prof. Dr. Semavi Eyice’nin, 1972 yılında yayımladığı ‘Ankara’nın Eski bir Resmi’ adlı eserinde resmin Ankara’ya ait olduğu ortaya koyulmuştur.. Eyice’nin çalışmasıyla birlikte eser, Ankara kent çalışmalarına katkı sağlayabilecek çok önemli bir belge olarak akademik alanda kabul görmüştür.
Resmin Ankara’ya ait olduğunun belirlenmesindeki en büyük etkenlerden biri, tablonun sağ alt kenarında yer alan, belli bir işlemden geçmekte olduğu anlaşılan çok sayıda Ankara keçisidir. Alt ve üst olmak üzere iki ayrı kompozisyonda ele alınan resimde, üst kısımda Ankara, dönemin yapıları ve mekanlarıyla birlikte tasvir edilirken, alt kısımda Ankara’nın çarşısından ve şehir hayatından çeşitli sahneler yer almakta. Bu tablo; Sof feraceli kadınlar, dokuma tezgahında dokunan yünlüler, tüccarlar ve Ankara’dan mal götüren bir kervanın görüntüsüyle, Ankara’nın tarihinde tiftik ticaretinin ve sof dokumacılığının önemini gözler önüne serer.Tabloda aynı zamanda; Hacı Bayram Veli Camisi, Julianus Sütunu, Ankara Kalesi, Ankara'nın günümüze gelememiş üçüncü suru, Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han gibi mekanlar tespit edilmiştir.
Erman Tamur’un (2008) tablo üzerindeki çalışmasıyla, eserin, Rijksmuseum envanterine, 20. Yy. başında, “Levantsche Handel” adlı bir şirketten dahil edildiği ve resmin bulunduğu seriye “Vanmour Serisi” dendiği bilinmekte. Levantsche Handel şirketinin ise 18. Yüzyılda Osmanlı Devleti ile Hollanda arasında ticaret yapan bir şirket olduğu ortaya koyulmuştur.
Tablo, 2018 yılında Koç Üniversitesi VEKAM ve Rahmi M. Koç Müzesi Ankara iş birliğiyle geçici izin tahsis edilerek Ankara'ya getirilmişti.
Haber: Tuğba Akkesen