14. yüzyılda Ankara’da yaşamış ünlü mutasavvıf, alim ve ahilik geleneğinin temsilcilerinden Hacı Bayram Veli’nin anısına başkentte açılan Hacı Bayram Veli Müzesi, tarih ve kültür meraklılarından yoğun ilgi görüyor. Ankara’nın tarihi semtlerinden Hamamarkası’nda yer alan müze, hem Hacı Bayram Veli’nin hayatına hem de kentin tarihsel ve kültürel mirasına ışık tutuyor.
Geleneksel bir konakta kurulan müze, çağdaş müzecilik anlayışıyla hazırlanmış dört tematik salondan oluşuyor; Ankara Salonu, Ahilik Salonu, Hacı Bayram Veli Salonu ve Bayramilik Salonu. Bu salonlarda, 14. yüzyıldan Milli Mücadele’ye kadar uzanan süreçte Ankara’nın sosyal, ekonomik ve kültürel kimliği sergileniyor.
ANKARA SALONU
Müzenin ilk sergi salonu olan Ankara Salonu, kentin kendine has değerlerini barındırıyor. Ankara keçisi, Ankara kedisi ve Ankara tavşanı gibi Ankara’ya özgü hayvan türlerinin yanı sıra, eski belgeler ve tarihi eserler ziyaretçilere sunuluyor. Vitrinlerde, Ankara’nın tarih boyunca stratejik önemini gösteren antik Galatya haritası ve Roma döneminde Ankara’da basılan sikkeler yer alıyor. Ayrıca, Anadolu'ya gelen yabancı seyyahların yazdıkları seyahatnamelerden parçalar da bu salonda sergileniyor.
AHİLİK SALONU
Ahilik Salonu, Ankara’daki ahilik teşkilatının geçmişine ışık tutuyor. Ortaçağ’da zanaatkarların ve Bacılar olarak bilinen kadın üreticilerin topluma katkılarını anlatan belge, fotoğraf ve minyatürler burada yer alıyor.
TASAVVUFUN İZLERİ: HACI BAYRAM VELİ SALONU
Hacı Bayram Veli Salonu’nda, sufi geleneğe ait objeler sergileniyor. Dervişlerin kullandığı hırka, taç, asa, sancak ve seccadelerin yanı sıra, müzenin en değerli parçalarından biri olan Hacı Bayram Veli’nin 600 yıllık Murakka hırkasıda Hacı Bayram Veli Salonu’nda sergileniyor.
BAYRAMİLİK SALONU
Bayramilik Salonu, Hacı Bayram Veli tarafından kurulan Bayramilik tarikatına dair önemli objelere ev sahipliği yapıyor. Hacı Bayram Veli Sancağı, altı terekli tepesinde ‘Bayrami Gülü’ bulunan tac ve Hacı Bayram Veli’ye nisbet edilen kısa keçe külah bu bölümde sergilenmektedir.
Müze, Ankara’nın tarihine ve kültürüne olan ilgiyi artırırken, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Bu doğrultuda müzede sadece Türkçe değil, aynı zamanda başka dillerde de sunumlar gerçekleştiriliyor.