Başkent Ankara, geçmişten günümüze kadar bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel yapılarla kadim bir kent olarak bilinmektedir. Bu yapılar, Ankara'nın tarihine ve kültürüne ışık tutan önemli semboller arasında yer alır. Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ulus Meydanı, pek çok tarihi olayın merkezi konumundadır. Ulus Meydanı ve çevresindeki yapılar, kültürel zenginliğin ve kent belleğinin önemli unsurları olarak günümüze kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir. Başkentte inşa edilen ilk Batı tarzı modern otel de bu Ulus’ta yer almaktadır. 

Ankara’nın Ilk Batı Tarzı Oteli ‘Erzurum Oteli’  (1)(Erzurum Oteli ve bitişiğinde ki Avrupa Oteli)

‘Erzurum Oteli’, Birinci Dünya Savaşı yıllarında inşa edilmiştir. Kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, 1916-1917 yılları arasında Macar mimar ve inşaat mühendisleri tarafından yapılan bu otel, Ankara'da Batı tarzı modern otelciliğin ilk örneği olmuştur. Erzurum Oteli, tarihi Ulus Hali'nin hemen yanında ve Avrupa Oteli’nin bitişiğinde bulunmaktadır. İlk inşasından itibaren Abdullah Oteli olarak bilinen bu yapı, 1963 yılında otel işletmesinin, Yenişehir Palas’ın da sahibi olan Kavaz Aydın’a geçmesi sebebiyle Erzurum Oteli adını almıştır. 

Erzurum Oteli (2)

Ankara’nın başkent olmasından dolayı şehirde konaklama sorunu yaşanmış ve bu sebepten dolayı kentte bulunan bazı konutlarda işlev değişikliğine gidilmiştir. Erzurum Oteli’de dönemin şartları göz önünde bulundurulduğunda, konaklama amaçlı kullanılmıştır. 

Altındağ'da "Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı" Paneli Altındağ'da "Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı" Paneli

Erzurum Oteli, Ankara’nın Batı tarzı modern otelciliğe adım attığı ilk yapı olarak hem mimari hem de kültürel açıdan büyük öneme sahiptir. Bu otelin Türkiye’deki Macar demiryolu inşaatları açısından da büyük öneme sahip olduğu bilinmektedir. 20’inci yüzyılın başlarında Doğu Anadolu’da inşa edilen demiryolu, Türkiye için bir dönüm noktası olmuştur ve Ankara, 1892 yılında bu demiryolunun o tarihteki en doğu noktasındaki istasyon konumundadır. Bu nedenle, Ankara’da Batı tarzı bir otel inşa edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaç, birinci dünya savaşı yıllarında daha da belirgin hale gelmiştir. 

Erzurum Oteli’nin inşasında görev alan Macarların kim olduğu bilinmemektedir. Ankara, 1923’de başkent olduktan sonra Erzurum Oteli de mimari olarak örnek bir bina statüsü kazanmıştır. Erzurum Oteli, restore edilerek günümüzdeki halini almıştır.   

Erzurum Oteli (1)

Muhabir: SEMA TÜRKEL