Enflasyon verileri açıklandı: Ulus'taki döviz bürolarında kuyruklar oluştu! Enflasyon verileri açıklandı: Ulus'taki döviz bürolarında kuyruklar oluştu!

Ankara'nın Göbeğinde Yatan Tarih ‘Julianus Sütunu’  (6)

Ankara, geçmişten günümüze kadar pek çok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Tarihi ve kültürel açıdan dolu bir zenginliğe sahip olan başkentin her bir noktasında tarihin izlerini görmek mümkün. Bu yerlerden en bileneni de Tarihi Ulus Semti’dir. Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ulus’ta çok fazla tarihi yerler ve eserler görmek mümkün. Bunlardan biri ise Roma Dönemi’nden kalma Julianus Sütunu’dur.  

Ankara'nın Göbeğinde Yatan Tarih ‘Julianus Sütunu’  (3)

Ulus’un tam göbeğinde yatan bu eser, eski Ankara Valiliği binasi önü, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bahçesinde yer almaktadır. Roma Dönemi’nden kalan Julianus Sütunu halk arasında Belkıs Minaresi olarak biliniyor. İsmini Roma İmparatorluğu'nun son Pagan imparatoru olan Julianus’tan alan bu sütun, 1704 yıl önce dikilmiştir.  

Ankara'nın Göbeğinde Yatan Tarih ‘Julianus Sütunu’  (4)

İmparator Julianus, 362 yılında Perslere açtığı savaşta, rotasını Ankara üzerinden geçecek şekilde belirlemiştir. Sefere giden Julianus’un yol üzerinde mola verip, konaklayacağı ise yerel halk tarafından duyulmuştur. Ankara’nın misafirperver insanları imparatoru onurlandırmak amacıyla hazırlıklar yapmış ve Julianus Sütunu dikilmiştir. Sütun, ilk olarak Ulus’taki İş Bankası binası ile Taşhan arasına inşa edilmiştir. Yıllar geçtikçe bozulan zemin sebebi ile eğilmeye başlayan sütun, 1934 yılında yerinden sökülerek şu an bulunduğu yere; uzun yıllar boyunca Ankara Valiliği olarak kullanılan şimdi ise ASBÜ’ye ev sahipliği yapan binanın önündeki Hükümet Meydanı’na taşınmıştır. Bu tarihi sütun, 2001 yılında ilk kez Ankara Valiliği tarafından restore edilmiştir. 

Ankara'nın Göbeğinde Yatan Tarih ‘Julianus Sütunu’  (5)

LEYLEKLERE YUVA OLDU 

Julianus Sütun’u 15 metre yüksekliğe sahiptir. Yapı olarak tek parça görünen sütun, yığma taşların, üst üste koyulması ile parça parça inşa edilmiştir. Sade bir tasarıma sahip olan sütunun gövdesi yivli halka şeklinde ve korinth başlıklıdır. Julianus Sütunu yapısal olarak yıpranmış ve hasar almış olsa da bütünlüğünü halen korumaktadır. Sütun yapımında malzeme olarak beyaz ve gri renkli kireç taşı kullanılmıştır. Sütun üzerinde yazıt olmadığı için kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Julianus Sütun’u, leyleklerin de yuvası olmuştur. Yıllarca sütun üzerinde bir leylek ailesi, göç zamanı gelerek sütunun üzerine yaptığı yuvada konaklamıştır. Sütun üzerinde bulunan yuva diğer kuşlara da yuva olmuştur. Ayrıca, yuvada yaşayan yavru kuşların, düşmesini önlemek ve korunması amacıyla etrafına teller çevrilmiştir. 

Ankara'nın Göbeğinde Yatan Tarih ‘Julianus Sütunu’  (2)

JULİANUS SÜTUNU’NA NEDEN BELKIS MİNARESİ DENİLİYOR? 

Antik Roma Dönemi’nden kalma Julianus Sütunu, halk arasında Belkıs Minaresi olarak biliniyor. Bunun sebebi ise, yapısı ve başlığındaki motiflerden kaynaklanmaktadır. 15 metre yüksekliğe sahip olan anıt minareye benzetilmiştir. Sade bir tasarıma sahip olan sütunun gövdesi yivli halka şeklinde ve başlığında kullanılan, ankatus kabartmalı yaprak motifleri kullanılmıştır. Türk yapılarında çok fazla kullanılan ve belkıs motifine benzeyen bu tarihi anıta Belkıs Minaresi olarak isim verilmiştir. 

Ankara'nın Göbeğinde Yatan Tarih ‘Julianus Sütunu’  (1)

Muhabir: SEMA TÜRKEL