Ankara'nın endemik bitki türlerinden biri olan Ayaş Gümüşü (Astragalus densifolius subsp. ayashensis), Aytaç & Ekim şeklinde tanımlanır.  Baklagiller (Fabaceae) ailesine ait bu nadir bitki, yalnızca Türkiye'nin Yukarı Sakarya alt bölgesinde, Ayaş ilçesinin Akyatak bölgesinde, 4 km²'lik bir alanda yetişiyor. 1050-1350 metre yükseklik aralığında, bozkırlar, çakıllı-taşlı düzlükler ve tarla kenarlarında rastlanan bu tür, kendine özgü yapısı ile dikkat çekiyor.

Ankara’da 40 yıl önce mezun olmuşlardı: Öğrencilerden ilkokul öğretmenlerine anlamlı sürpriz Ankara’da 40 yıl önce mezun olmuşlardı: Öğrencilerden ilkokul öğretmenlerine anlamlı sürpriz

Ayaş Çiçeği

HAZİRAN VE TEMMUZ AYLARINDA ÇİÇEK AÇIYOR

Ayaş Gümüşü, 6-14 cm uzunluğunda yaprakları ve 1-6 mm boyutundaki yaprakçıkları ile genişçe dikdörtgenimsi veya daire biçiminde bir görünüm sergiliyor. Uç kısımları derin çentikli ve yünsü tüylü olan yapraklar, her birinde 30-40 çift yaprak bulunduruyor. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenen bu bitkinin çiçek kümesi, 4-15 cm uzunluğunda ve 50-100 çiçekli başak formunda gelişiyor.

Bilimsel olarak Astragalus densifolius subsp. ayashensis olarak adlandırılan bu tür, Zeki Aytaç ve T. Ekim tarafından 1980 ve 1991 yıllarında tanımlandı. Astragalus cins adı, Yunancada "topuk kemiği" anlamına gelen "astragalos" kelimesinden türetilmiştir ve tohumlarının şekline işaret ettiği düşünülüyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN