"Beynam Atatürk Ormanları," Ankara'nın doğal güzelliklerinden biri olarak öne çıkan önemli bir yeşil alan ve doğa rezervi olarak bilinir. Bu ormanlık alan, Ankara'nın merkezi ve çevresindeki yoğunluğu biraz unutarak doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isteyenler için popüler bir yerdir.

Beynam Atatürk Ormanı, Ankara'nın Bala ilçesinde bulunur. Orman , adını yakınında yer alan Beynam Köyünden alır. Bu alan, Karaçam türünün ağırlıkta olduğu bir yerdir. Beynam Ormanı, bünyesinde 419 bitki türünü barındırır. Ağaç olarak başlıca meşe türleri ve karaçam bulunur. 

Bu alan, kalıntı orman olduğundan dolayı Bakanlar Kurulu tarafından 1966 yılında korunmaya alınmıştır. Bu kurul, 1979 yılında ormanın batı kısmını "orman içi dinlenme yeri" olarak kullanıma açmış, bu amaca tahsis edilen alan, 1978'de 38 hektar olarak başlamış, 1998'de 120, 1990'da 580 hektara çıkarılmıştır. 2004'te, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu uyarınca, Ankara`nın sınırları 50 kilometre yarıçapında bir alana ulaşmıştır.

Ankara Belediyesi'nin girişimleriyle Beynam Ormanı Ankaralıların piknik yerlerinden biri haline gelmiştir. Kır gazinosu, tuvalet, çocuk oyun grubu ve otoparkı vardır. Orman alanına giriş paralıdır.

Beynam Atatürk ve Kültür Evi

Mimar Kemaleddin’in son imzalı eseri: Gazi Rektörlük Binası Mimar Kemaleddin’in son imzalı eseri: Gazi Rektörlük Binası

Beynam'da ayrıca Atatürk’ün Ankara’ya gelmeden önce Bala’da konakladığı, Balalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile TSK Güçlendirme Vakfı tarafından restore edilen, "Beynam Atatürk ve Kültür Evi" de buraya gelmişken görülebilecek yerlerden birisidir. 

Editör: Tuğba Akkesen