Ankara Sanat Merkezi Belmek'in Çankaya Bölge Sorumlusu Rahime Etlioğlu, merkezin 30 yıllık tarihindeki önemli gelişmeleri ve katılımcıların sanat serüvenlerini anlattı. Merkezin karma sergileri, Ankara genelindeki öğretmenlerin eserlerini bir araya getiriyor.
"KADINLAR KENDİLERİNİ SANAT YOLUYLA İFADE EDİYOR"
Özellikle tezhip, çini gibi sanat dallarından seçilen eserler, uzun süreçlerin ürünü olarak ortaya çıkıyor. Burada, yaş sınırı olmayan katılımcılar, haftada bir gün taksiyle kursa gelerek sanatın enerjisini hissediyorlar. Belmek'in kuruluşundan bu yana, özellikle emekli ve ileri yaş gruplarından gelen katılımcıların üretkenliğine dikkat çeken Etlioğlu, "Huzur evinde yaşayan bazı bayanlar haftada bir gün kursa gelerek kendilerini sanat yoluyla ifade ediyorlar. Bu süreç kursiyerlerin yaşam enerjisine katkı sağlıyor" dedi.
"GELİR ETMELERİNE OLANAK SAĞLIYOR"
BELMEK'İN 1994 yılından bu yana varlığını sürdürdüğünü ve bölgedeki sanatsal etkinliklere önemli bir katkı sağladığını söyleyen Etlioğlu, "Belediye tarafından desteklenen kooperatif sayesinde, kursiyerler ürettikleri eserleri satışa sunma imkanı buluyorlar. Bu sayede, sanat ürünleri hem kursiyerlerin yeteneklerini sergilemesine hem de gelir elde etmelerine olanak tanıyor" dedi.
"PSİKOLOJİK BİR DESTEK MERKEZİ"
Rahime Etlioğlu, Belmek'in sadece sanatsal üretimin değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik bir destek merkezi olarak da önemli bir rol üstlendiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Engelli kursiyerler için terapi niteliğinde olan sanat etkinlikleri, doktor ve psikologlar tarafından da yönlendiriliyor. Belmek'in sunduğu bu ortam, katılımcıların boş zamanlarını değerlendirmelerine ve sanat aracılığıyla manevi ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyor. Rahime Etlioğlu, bu sürecin insanların yaşam kalitesine olumlu katkılar sağladığını ve toplumsal bir dayanışma örneği sergilediğini ifade ediyor"
KATILIMCILAR MEMNUNİYETLERİNİ DİLE GETİRDİ
Kursiyerlerden Kezban Ekinci, "Ben çok memnunum, kafa dağıtmak, ferahlamak, evden uzaklaşmak, bir şeyler öğrenmek ve gelişmek için buradayım. Mefruşat ve nakış branşındayım, devam etmeyi düşünüyorum" şeklinde konuştu. Eşi Çağlar Ekinci ise "İlk kez geldik, eşimle birlikte sergilere bakmaya geldik. Böyle bir etkinliğin olması çok güzel" ifadelerini kullanarak memnuniyetini dile getirdi.
El sanatları öğretmeni Emel Paşa, Belmek'in emekli bayanlar için büyük bir kurtuluş olduğunu belirtti ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bu imkanı sundukları için teşekkür etti.
Sergiye ilginin yoğun olduğunu söyeleyen kurs öğretmenleri, "Bütün branşları bir arada gördükleri için halkın da dikkatini çeken önemli bir sergi olduğunu düşünüyoruz. Bu sene ilk defa bu kadar uzun süreli açık bırakılıyor. Toplum sağlığı ve ruhsal sağlık için herkesin bir hobisinin olması lazım, belediye bunu sağladığı için biz de aracı olduğumuz için mutluyuz. Gönüllü dostluklar oluyor, bir çıkar gütmeden ortak paydada buluşuldu. Farkında olmadan hayatlarını da paylaşıyorlar. İyi ki belediyenin böyle bir hizmeti var" dedi. Ayrıca sergide 31 farklı branşta 26,000 üyeden seçilmiş eserler yer aldığı belirtildi.
Kursiyerlerden Hatice Özdemir ise "Bu meslekte 18 yıldır çalıştım. Sonrasında hastalıklar oldu bırakmak durumunda kaldım. Gerçekten çok güzel emekler var. Zor işler ama hepside çok başarılı. Ev hanımlarını yönlendiyorum" dedi.
İşte göz kamaştıran o eserler..