Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Karaali köyünde, evlilik öncesi dünürlük ve söz kesme adetleri, asırlık gelenekleriyle yaşatılmaya devam ediyor. Dünürlük sürecinin ilk adımı olan "dadımlık" adı verilen şeker ve lokum gibi hediyeler, oğlan evi tarafından kız evine gönderiliyor. Bu hediyelerle birlikte dünür gelmek istedikleri nazik bir dille ifade ediliyor.

Geleneklere göre kız evine yapılacak ziyaret için önceden belirlenen bir günde, oğlanın babası ve yakın akrabaları, köyün hatırlı kişileri ile birlikte akşam yemeğinden sonra kız evine gidiyorlar. Sohbetin ardından ziyaretin amacı açıklanıyor. Yörenin şivesiyle gerçekleşen bu görüşmede, kızın babasına oğullarını istemek için geldikleri dile getiriliyor.

Mamak'ın Kutludüğün köyünde ise kızın isteği ayakkabılar üzerinden anlaşılıyor. Kız, gelen misafirlerin ayakkabılarını düzeltirse bu, evliliğe razı olduğu anlamına gelirken, ayakkabıları dışarı atarsa bu evliliği istemediğini gösteriyor. Ayrıca, kız evde misafirlere gözükmezse, bu onun kabul ettiği anlamına geliyor.

Abonman işlemleri için uzun kuyruklar oluşmuştu: EGO'dan açıklama! Abonman işlemleri için uzun kuyruklar oluşmuştu: EGO'dan açıklama!

Söz kesme törenleri de geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Genelde kız evinin naz evi olduğuna inanıldığı için ilk görüşmede söz verilmez. Ancak birkaç ziyaretin ardından, iki aile arasında anlaşma sağlanarak söz kesilir. Bu sırada, nişan ve düğün tarihleri kararlaştırılır, kıza takılacak takılar belirlenir. Kutludüğün köyünde bu törene "Yumurta yime" adı verilirken, Elmadağ'da "höşmelim" tatlısı yenir.

Ankara'nın çevresindeki köylerde bu gelenekler, köy halkı tarafından büyük bir önemle korunmaya ve yaşatılmaya devam ediyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN