Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen 41. Ulusal Bilişim Kurultayı, bilişim sektörü profesyonellerini, kamu ve özel sektörün liderlerini, akademisyenleri ve teknoloji dünyasının önemli isimlerini Ankara’da bir araya getirdi.
"BİLİŞİM TÜRKİYE İÇİN BEKA MESELESİDİR"
"Dijital Geleceğe Yolculuk" temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan gibi önemli isimler katıldı.
Kurultayın açılış konuşmasını yapan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Türkiye'nin dijitalleşme yolundaki kararlı adımlarını sürdüreceğini belirterek, bilişim teknolojilerinin sadece ekonomi ve savunma sektörlerinde değil, ülkenin kalkınması ve sürdürülebilirliği için bir beka meselesi olduğunu vurguladı.
Aktepe, “Türkiye Bilişim Derneği olarak 53 yıldır Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesi için çalışıyoruz. Bu süreç, dijital dönüşümle şekillenecek ve bilişim, sadece ekonomik kalkınma için değil, ülkemizin geleceği için hayati bir öneme sahip” dedi.
Ayrıca Türkiye’nin savunma sanayinde büyük bir sıçrama yaptığını ve bu başarıların diğer sektörlere de yayılması gerektiğini belirterek, “Bilişim teknolojileri ile güçlü bir teknosistem kurarak, tüm sektörlerde dijitalleşmeyi sağlamalıyız” diye konuştu.
"DİJİTAL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE İÇİN ZORUNLULUK HALİNE GELDİ"
Kurultay, Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olarak hafızalarda kalacak ve ülkenin dijital altyapısını güçlendirecek pek çok yeni projeye ilham vereceği kurultay da konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, dijital dönüşümün Türkiye için bir zorunluluk haline geldiğini söyledi. Karagözoğlu, “Teknolojik değişimlere uyum sağlayarak, geleceği bugünden inşa edebiliriz. Kentsel dönüşümde de sadece binaların değil, altyapıların dijital dönüşümünü sağlamalıyız” dedi. Ayrıca, dijital ekosistemin güçlendirilmesinin, milli yazılım ve donanım üretiminin desteklenmesinin temel hedefler arasında olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin bilişim alanındaki yatırımlarını artırarak, küresel rekabette daha güçlü bir yer edinmesi gerektiği vurgulandı. Bu bağlamda, teknolojinin yalnızca tüketim değil, üretim odaklı kullanılması gerektiği ifade edildi.
"2030'DA BU RAKAM 20 MİLYARA ULAŞACAK"
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, teknolojinin hızla geliştiğini ve hayatın her alanına entegre olduğunu belirterek, özellikle IoT (Nesnelerin İnterneti) ve yapay zekanın gelecekteki dönüşümde merkezi bir rol oynayacağını ifade etti.
Sayan, “2024 yılı sonunda dünya genelinde IoT cihazlarının sayısının 18 milyar olacağı, 2030'da ise bu rakamın 30 milyara ulaşacağı öngörülüyor” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin yapay zeka alanındaki yatırımlarının hızla arttığını belirterek, siber güvenlik tehditlerine karşı güçlü bir savunma hattı oluşturmanın önemine dikkat çekti.