Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Ankara Kalesi'nin ne zaman yapıldığı net olarak bilinmemekle beraber, M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Başkentin tarihi kültürünü yansıtan  Ankara Kalesi, uzun yıllardır varlığını sürdürüyor. Kalenin çevresinde bulunan Kale mahallesi ise Ankara'nın ilk yerleşim yerleri olarak biliniyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğurak noktası olan Ankara Kalesi'nde, Başkentliler uzun yıllardan beri esnaflık yapıyor. Ankara Kalesi'nin girişinde bulunan esnaflar dükkanlarında Ankara'ya özgü hediyelik eşyaların yanı sıra, Ankaralı kadınların el emeği göz nuru ile işledikleri ürünler satılıyor. Aynı zamanda, nostaljik kafeteryalarında bulunduğu kalede, farklı bir atmosfer solunuyor.

Ankara Kalesi'nin Neşesi Şimşir Kaşıklarla Kültürel Şov Yapıyor (3)

KALE'DE ŞİMŞİR KAŞIKLARLA ANKARA OYUN HAVALARI OYNUYOR

Kale Mahallesi'nde 1970 yılından beri esnaflık yapan Faruk İşliyen, kalede şimşir kaşıklarla oyun havası performansları ile ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Ayaşlı olan İşliyen, çocukluğundan beri Ankara'nın oyun havası kültürüne olan tutkusunu, kale ziyaretçileri ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın kalede gerçekleştirdiği restorasyon çalışmaları ile bölgenin daha düzenli ve güvenli hale geldiğini, bu sayede turist sayısında önemli bir artış yaşandığını vurgulayan işliyen, kaleye gelen ziyaretçilerin hem hediyelik ürünlere ilgi gösterdiğini, hem de oyun havası performanslarını keyifle izlediğini ifade etti. Faruk İşleyen konuya ilişkin yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 

"1970 yılından bu güne kadar Ankara Kalesi'nde esnaflık yapıyorum. Kalede bakır ürünlerin yanı sıra hediyelik eşya satışı yapıyorum. 1970 yılından beri Ankara Kalesi'nde çok şeyler değişti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kalesi'nde ve mahallelerde restorasyon çalışmları yaparak kale bölgesini daha düzenli ve güvenlikli bir hale dönüştürdü. Geçmiş yıllarda kaleye bu kadar turist gelmiyordu. Fakat, kale artık turistlerin uğurak noktası oldu. Kalede esnaflık yapmak beni çok mutlu ediyor. Turistlerinde satılan hediyelik ürünlere olan ilgisi yoğun oluyor. Ben aslen Ankara Ayaşlıyım. Ankara oyun havaları bizde meşhurdur. Ben de küçüklüğümden beri oyun havası oynamayı çok seviyorum. Oyun havası bizim bir kültürümüz. Ben, turistlere kültürümüzü yansıtabilmek adına dükkanımın önünde şimşir kaşıklarla oyun havası oynuyorum. Benim oyunumu gören turistler video kaydına alıyorlar. Bazılarıda bana ayak uydurmaya çalışarak oyuna dahil olmaya çalışıyor. Ben onlara basit figürleri göstererek Ankara Oyun havalarını öğretmeye çalışıyorum. Sadece turistlerle değil yerli halklada oyun havası oynuyorum. Bu sayede hem ben, hem de kaleye gelen ziyaretçiler eğleniyor."

Ankara Kültür Yolu Festivali'nde "Anadolu'nun İzleri" Fotoğraf Sergisi Açılıyor! Ankara Kültür Yolu Festivali'nde "Anadolu'nun İzleri" Fotoğraf Sergisi Açılıyor!

Ankara Kalesi'nin Neşesi Şimşir Kaşıklarla Kültürel Şov Yapıyor (1)

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ