Ankara, Altındağ’da yer alan Ankara Kalesi, sadece tarihi atmosferiyle değil, içinde barındırdığı el emeği zanaat atölyeleriyle de dikkat çekiyor. Zanaatkârlık kültürünün merkezlerinden biri haline gelen bu kale, geçmişin izlerini günümüze taşıyan usta ellerin çalıştığı mekânlardan biri olarak öne çıkıyor.
YARIM ASIRLIK USTALIK
1978 yılından bu yana Ankara Kalesi’nde bakırcılık yapan Zekai Canbaz, el emeği göz nuru ürünlerini büyük bir ustalıkla üretmeye devam ediyor. Zekai Usta, bakırdan yapılabilecek her türlü ürünü, büyük bir titizlik ve özenle işleyerek koleksiyonunu şekillendiriyor. Atölyesinde; alemlerden duvar panolarına, vazolardan tencerelere, çaydanlıklardan süs eşyalarına kadar geniş bir yelpazede eserler yer alıyor.
Zekai Usta, bakırı adeta sanata dönüştüren maharetiyle hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ancak, son yıllarda bu ilgi eskiye oranla azalmış durumda. Bu durumu üzülerek dile getiren Zekai Canbaz, kale turu yapan ziyaretçilerin artık daha çok süs eşyası almak için uğradığını belitti.
KALAYCILIK MESLEĞİ KAYBOLMAYA YÜZ TUTTU
Bakır işçiliğiyle birlikte, kalaycılık da yaptığını ifade eden Zekai Usta, atölyesinde bakır eşyaların kalaylanması ve düzeltilmesi gibi işlemleri halen devam ettiğini belirtti. Ancak, kalaycılık mesleğinin neredeyse tamamen yok olmak üzere olduğuna dikkat çeken Canbaz, son çıraklarını yetiştirdiklerini ve bu işin artık devam ettirilmesinin çok zor olduğunu ifade etti. “Çırak bulmak artık imkânsız hale geldi” diyen Canbaz, açıklamalarında şu ifadelerin tamamına yer verdi:
“Burada bakır kalaylama işi de yapıyorum. Bakır eşyaların kalaylanması, düzeltilmesi gibi işlemler hala sürüyor. Ancak, ne yazık ki kalaycılık mesleği artık neredeyse tamamen yok oldu. Son çıraklarımızı yetiştirdik ve bu iş de burada sona erdi. Artık yeni çırak bulmak çok zor.”