Ankara, başkent olmanın ötesinde, hızla büyüyen nüfusu, zengin kültürel yapısı, güçlü eğitim kurumları ve gelişmiş ulaşım ve sağlık altyapısıyla her geçen gün daha da gelişerek Türkiye’nin ve dünyanın önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. 

Ankara, günümüzde yaklaşık 5 milyon 803 bin 482 nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 2’inci, dünyanın ise 92’inci kenti olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda Ankara, hem iç hem de dış göçle hızla büyümeye devam ediyor. Nüfusun %88’i kent merkezinde yaşarken, %12’si kırsal alanlarda ikamet ediyor. 

Ankara, Dünyanın Ve Türkiye’nin En Kalabalık Kentleri Arasında!  (3)

Ankara, tarihin ve kültürün de başkenti olarak biliniyor. Ankara’da, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı 1, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 8, askeri birimlere bağlı 8 ve özel olarak 60 olmak üzere toplam 77 müzeye ev sahipliği yapıyor. Kültür ve turizm açısından zengin olan başkent, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Ankara’ya gelen turistlerin çoğu, kentin en eski ve kalabalık ilçelerinden biri olan Çankaya’da konaklıyor. 

ÖĞRENCİ KENTİ  

Eğitim alanında gelişmiş kentlerden biri olarak bilinen Ankara, kent içi ve şehir dışından çok sayıda öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Ankara’da devlet ve vakıf üniversiteleri olmak üzere toplamda 22 üniversite bulunuyor. Bu üniversiteler, düzenledikleri fuarlarla ve yerli ve yabancı öğrencilere yönelik etkinliklerle kentin tanıtımına katkı sağlıyor. Ayrıca, Ankara’daki üniversiteler Türkiye’nin, Avrupa’nın ve dünyanın önemli eğitim kurumları arasında yer alıyor. 

Ankara, Dünyanın Ve Türkiye’nin En Kalabalık Kentleri Arasında!  (2)

Başkent Millet Bahçesi’ndeki bozuk yollar yenileniyor Başkent Millet Bahçesi’ndeki bozuk yollar yenileniyor

Ankara’da kent içi ulaşım, özellikle metro ile sağlanıyor. Günlük ulaşımda belediye otobüsleri ve özel dolmuşlar da önemli bir rol oynuyor. Esenboğa Uluslararası Havalimanı, kente havayolu ile giriş çıkışta en önemli merkez. Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) ise karayolu ulaşımında önemli bir yer tutuyor. Tren yoluyla ulaşımda ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Ankara Garı, ülkenin doğusu ile batısını birbirine bağlayan kilit nokta olarak hizmet veriyor. 

SAĞLIK TURİZMİNİN BAŞKENTİ 

Ankara’da Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri olmak üzere iki adet dünyanın en büyük şehir hastaneleri bulunuyor. Toplamda 58 kamu ve 33 özel hastane ile başkent, sağlık hizmetlerinde de önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2023 yılı Ankara Sağlık Turizmi verilerine göre başkent, sağlık alanında yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen illerin başında yer alıyor.  

Muhabir: SEMA TÜRKEL