Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB); Ankara Kalesi Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi'nin restorasyonu için çalışmalara başladı. Restorasyon projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da onaylandı. 469,12 metrekare alana yayılan ve Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı içinde yer alan surların onarımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayladığı proje kapsamında gerçekleştirilecek. 

Başkentin Kadim Tarihine Sahip Çıkılıyor 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentin kadim tarihine sahip çıkarak Ulus Tarihi Kent Merkezi içerisinde yer alan eserleri gün yüzüne çıkararak ayağa kaldırmayı hedefliyor.Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin önemli turizm kapılarından biri olan Ankara Kalesi sokak sağlıklaştırma ve demir korkuluk çalışmalarını sürdürmekteydi. Şimdi de Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi'nin 469,12 metrekare alana yayılan surlarını onarıp güçlendirecek.

Ankara'nın simge yapısı olan Ankara Kalesi; geçmişte Galatlar, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ankara Kalesi'nde daha önce yapılan çalışmalar nedeniyle kale surlarında oluşan çatlaklar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılacak. Proje kapsamında, Ankara Kalesi'nde; yapısal çatlak onarımı, duvar dikişleri, tamamlanma, güçlendirme, açıkların kapatılması, boya temizliği, çimento derz sökümleri, kaldırılacak muhdes ekler, korunacak dönem izi ekler, ağaç ve bitki temizliği işlemleri gerçekleştirilecek.

Ankara Kalesi'nin, Başkent için bulunmaz bir kültürel miras olduğunu ifade eden Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Ankara Kalesi'nin mutlaka korunması gerekmektedir"

Bekir Ödemiş, Başkent için bulunmaz bir kültürel mirası olan Ankara Kalesi'nin mutlaka korunmasını ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ankara Kalesi, Ankara için hep önemli bir yere sahip olmuştur. Ankara'nın imar planını yapan Yansen, plan notlarında Ankara'nın tacı diye nitelendirir ve 2800 yıldır Ankara Kalesi varlığını sürdürmektedir. Bu süreç içerisinde muhtelif yıpranmalar kaçınılmaz kale için. Kaledeki en son yaşanan sıkıntı, sur duvarındaki önemli bir çatlaktı. Bu çatlak uzun süredir kamuoyunu meşgul etmekteydi. Buranın mülkiyeti Milli Emlak'ta ve 2863 sayılı yasa gereğincede buranın sorumluluğu Kültür ve Turizm Bakanlığında idi. Biz olaya ABB olarak böyle bakmadık. Sonuçta bu Ankara'nın en önemli simgesidir, Başkent için bulunmaz bir kültürel mirastır ve Ankara Kalesi'nin mutlaka korunması gerekmektedir. Ulus Tarihi Kent Merkezi içerisinde 4 yıldır çok ciddi koruma çalışmalarımız var. En önemli eser olan kaleyi de özelinde korumamız gerektiğini düşünerek Kültür ve Turizm Bakanlığına ABB olarak başvurduk. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden bunun tahsisinin alınması doğrultusunda görüş belirince, ABB olarak Milli Emlak Genel Müdürlüğüne başvurduk. Sayın Başkanımızın girişimleri doğrultusunda tahsis yetkisini aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın korumaya yönelik hazırlamış olup, yine Koruma Kurulunca onaylanmış proje doğrultusunda ihale sürecini yaptık. Şimdi yer teslimini yaptık ve müteahhit çalışmalarına başlıyor."

"Ankara Kalesi'ni daha sağlıklı bir şekilde geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum"

Kale surlarında bakım ve onarım çalışmalarının yapılabilmesi için Belediye Meclisi tarafından yetki ve karar üretildiğini belirten Ödemiş,"Bu çalışmalar kapsamında en önemlisi o çatlakların onarılması. Duvar dikişlerinin yapılması lazım. Bu sıradan bir onarım çalışması değil. Ciddi bir operasyon yapılacak. Bunu içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda deneyimli olan firmaları davet ettik. Daha sonra yapılan eklenti ve müdahaleler temizlenmesi ve güçlendirilmesi var. Kale bedenlerine zarar veren bitkiler temizlenecek. Bütün bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Ankara Kalesi'ni daha sağlıklı bir şekilde geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum. Bu çalışmaları yaparken Belediye Meclisimizde de bu doğrultuda yetki ve karar ürettik. ABB sorumluluğunda olmadığı için yasal olarak buna ödenek ayrılıp harcama yapılabilmesi için Belediye Meclis kararı gerekiyordu." ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin yerli imkânlarla kurulan ilk şeker fabrikası Ankara’da yer alıyor Türkiye’nin yerli imkânlarla kurulan ilk şeker fabrikası Ankara’da yer alıyor

Haber:Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen