Ankara Kent Konseyi (AKK) tarafından düzenlenen "Sahipsiz Hayvanlar İçin Çözüm Arama- AHDOST Çalıştayı", 4 Ekim Hayvan Hakları Günü'nde Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Veteriner Hekimleri Odası, Yarın Vakfı ve AKK Hayvan Hakları Çalışma Grubu işbirliğiyle gerçekleştirildi. Çalıştay, kent genelinde sahipsiz hayvan sorununa çözüm önerileri geliştirmek amacıyla sivil toplum kuruluşları ve ilçe belediyelerini bir araya getirdi. 

"İŞBİRLİĞİNİ DAHA DA İLERİYE TAŞIMAYI AMAÇLIYORUZ"

ABB Genel Sekreter Yardımcısı Baki Kerimoğlu, açılış konuşmasında, bu etkinliğin sahipsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Kerimoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından çıkarılan yeni hayvan koruma kanunu ile belediyelerin sorumluluklarının arttığını belirterek, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik uygulamaların daha etkin hale getirileceğini ifade etti.

Kerimoğlu, "Sahipsiz hayvanların haklarını korumak ve toplum sağlığını güvence altına almak, hep birlikte hareket etmemiz gereken temel görevlerimizdendir. ABB olarak, bugüne kadar ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla sürdürdüğümüz işbirliğini daha da ileriye taşımayı amaçlıyoruz. İlk hedefimiz, hayvan popülasyonunu kontrol altına almak ve kalıcı çözümler üretmektir." şeklinde konuştu. 

Özellikle yakalama, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplenme süreçlerinde yapılan yeni düzenlemelerin, hayvanların korunması ve rehabilitasyonu konusunda yerel yönetimlere önemli yükümlülükler getirdiğini söyledi.

Ankara Kent Konseyi

"ÖNCE BİR DURUM TESPİTİ YAPILMALI"

AKK Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Şan, hayvan hakları konusunun, ülkenin en önemli meselelerinden biri olduğunu dile getirerek, Ankara’daki 25 ilçedeki belediyelerin bu konuda işbirliği yaparak önce bir durum tespiti yapmaları ve ardından sürdürülebilir çözümler geliştirmeleri gerektiğini belirtti.

Ankara Kent Konseyi (1)

AKK Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, bu çalıştayın, ilçe belediyeleri, daire başkanları ve sivil toplum kuruluşları ile ortak bir akılla hareket etmenin önemini vurguladı. “Problemi hepimiz biliyoruz. Problemi değil, nasıl çözeceğimizi konuşmak için buradayız” dedi.

"YENİ YASA BELEDİYELERE CİDDİ YÜK GETİRDİ"

Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, çalıştayın amacının sahipsiz hayvanların sorunlarına kalıcı çözümler bulmak olduğunu ifade ederek, yeni yasanın getirdiği yükümlülüklerin belediyelere ciddi bir yük getirdiğini ve bu süreçte veteriner hekimlerin de zorluklarla karşılaşabileceğini belirtti. Baydın, herkesin ortak bir noktada hareket etmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Ahmet Ünsal, çalıştayın ortak akıl ilkeleriyle örtüştüğünü, konuların güzel bir şekilde belirlendiğini ve çalıştay gruplarının bu konuları tüm yönleriyle tartışarak neticeye ulaşmaları gerektiğini belirtti.

Ankara Kent Konseyi (2)

"ANKARA'DA SON 5 YILDA KISIRLAŞTIRMA VERİLERİ DÖRT KAT ARTTI"

ABB Veteriner İşleri Şube Müdürü Mustafa Şener, sahada farklı meslek gruplarıyla birlikte yürütülen çalışmalara dair bilgiler sundu. Şener, otomasyon sistemlerinin uygulanmasıyla birlikte Ankara’da 250’ye yakın köpeğin sahiplendirildiğini ve kuduz aşısının 107 bin hayvana yapıldığını açıkladı. Ayrıca, son 10 yıldaki kısırlaştırma verilerinin son 5 yılda dört kat arttığını ifade etti.

Yarın Vakfı Başkanı Güntekin Güntay, sahipsiz sokak hayvanları konusunun giderek artan bir sorun haline geldiğini vurguladı ve bu sorunun çözümünde çevre dostu, barışçıl ve etkili bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti. “Herkesin önerileri ve tavsiyeleriyle kararlar alarak bu sorunun sağlıklı bir şekilde çözülmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Ankara Kent Konseyi (3)

Haymana’da feci kaza: Pikap duvara çarptı! Haymana’da feci kaza: Pikap duvara çarptı!

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRİLDİ

Çalıştayın ikinci oturumunda, katılımcılar çeşitli çözüm önerileri geliştirmek için Barınma, Beslenme, Yakalama, Kısırlaştırma ve Sahiplendirme gibi alanlarda masalara ayrıldı. Bu grupların her biri, kendi alanlarındaki en iyi uygulamaları ve çözümleri tartışarak, somut öneriler geliştirmek için çalıştı.

Çalıştayın sonunda, masa sözcüleri elde ettikleri sonuçları derleyerek bir sonraki toplantıda paylaşmak üzere karar alındı. Bu karar, yerel idareler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacak.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK