Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Yaşlı Bakımında İhtiyaçtan Hizmete Ortak Akıl” temalı Yaşlı Bakım Sistemi Çalıştayı'nda önemli mesajlar vererek, yaşlı bakımının yalnızca biyolojik değil, toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Yaşlanmanın, toplumların geçmişten geleceğe taşıdığı en değerli miras olduğunu belirten Yılmaz, yaşlıların geçmişin bilgeliğini geleceğe taşıyan köprüler olduğunu ifade etti.
Yılmaz, yaşlıların sadece biyolojik bir gerileme süreci geçirmediğini, aynı zamanda bir toplumun kültürünü, bilgisini ve değerlerini aktaran önemli bireyler olduklarını belirterek, “Yaşlılık, bir insanın deneyimi değil, toplumun bilgeliğini geleceğe taşıyan bir süreçtir” dedi. Toplumların yaşlılarına karşı sorumluluğunun, maddi değil, duygusal ve sosyal açıdan da önemli olduğunu vurguladı.
YAŞLILIKTA CEFA İLE SEFA KARŞI KARŞIYA GELİR
“Yaşlılıkta cefa ve vefa karşı karşıya gelir. Eğer vefa varsa, cefadan çok sefa olur,” diyen Yılmaz, yaşlı bakımının bu dönemdeki “sihirli değnek” olduğunu söyledi ve vefayı harekete geçirecek çalıştayın önemine dikkat çekti.
Çalıştayda; akademisyenler, uzmanlar, belediye bürokratları ve sivil toplum temsilcilerinin katkılarıyla yaşlı bakımına dair önerilerin geliştirileceği ve bu önerilerin gelecekteki politika kararlarını etkileyeceği belirtildi. Yılmaz, bu çalışmaların toplumsal dayanışmayı artırarak, yaşlılar için daha iyi yaşam koşulları sağlamayı hedeflediğini açıkladı.
Yılmaz, özellikle yaşlılık ve yoksulluk ilişkisini gündeme getirerek, bu zorlukların aşılmasının ancak toplumun ortak aklıyla mümkün olduğunu söyledi: “Yaşlılarımızın karşılaştığı zorlukları ancak birlikte aşabiliriz. Bu çalıştay, bizim geleceğimize dair atacağımız önemli bir adımdır” dedi.
Yaşlı bakımına dair her adımın, geleceğe yapılmış büyük bir yatırım olduğunun altını çizen Yılmaz, ortaya çıkacak politika önerilerinin yerel yönetimler ve kamu kurumları ile paylaşılacağını belirtti.