Kongrede, AK Parti’nin güçlü kadroları ve ilkeleri vurgulandı. Erdoğan, AK Parti'nin kuruluşundan bu yana kendini sürekli yenileyen, değişen ve gelişen bir siyasi teşekkül olduğunu belirterek, "Bu eşsiz başarıya ulaşmamızda milletimizin umutlarını, beklentilerini ve hayallerini siyasete taşıyarak büyük bir başarıya imza attık" dedi.

"AK PARTİ HALKLA İÇ İÇE BİR SİYASET İZLİYOR" 

Erdoğan, bu başarının yalnızca iktidar olmanın ötesinde, milletin gönlünde yer edinmekle sağlandığını ifade etti. "Bir gönül kazandıysak bu milletin gönül sarayında bir yer bulabildiysek, bu bize şeref olarak yeter" diyerek, AK Parti'nin daima halkla iç içe bir siyaset izlediğini belirtti.

AK Parti'nin büyümesinin yalnızca paranın ya da çilingir sofralarının sonucu olmadığını, aksine "samimiyet ve dürüstlükten taviz vermeden" bir siyaset çizildiğini vurguladı. Erdoğan, "AK Parti kurulduğu günden bu yana 24 yıldır sürekli olarak kendini yenilemeyi, değiştirmeyi, geliştirmeyi başarmıştır" dedi. Bu başarıda en büyük payın milletin olduğunu vurgulayan Erdoğan, 22 yıldır ülkeyi yönetirken hep milletin çizdiği rotayı takip ettiklerini, eksiklerini sürekli giderdiklerini belirtti.

"AK PARTİ SÖMÜRÜ DÜZENİNE SON VERDİ" 

Erdoğan, AK Parti’nin karşılaştığı engellerden de bahsetti. Partisine yönelik çeşitli eleştiriler, muhalefet atakları ve dış odakların etkilerine karşı durduklarını söyledi. "Bize düşmanlık edenler, AK Parti'nin zayıflamasını, yorulmasını beklediler ama daha çok bekleyecekler" diyerek, partilerinin güçlü duruşunun devam edeceğinin altını çizdi.

Türk demokrasisinin önündeki engelleri ve içindeki çarpıklıkları da eleştiren Erdoğan, muhalefetin "her yöntemi meşru gören çarpık anlayışını" şiddetle kınadı. Geçmişteki vesayetçi düzenin halkın iradesiyle son bulduğunu, AK Parti'nin bu sömürü düzenine son verdiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'de son yıllarda demokrasiye dair yaşanan krizlerin de partileri ve hükümeti zayıflatmaya yönelik olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜMÜN EŞİĞİNDENDİR" 

Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik başarılarını vurgulayarak, "Türkiye, büyük bir dönüşümün eşiğindedir" dedi. Kişi başı gelirinin 3 bin 600 dolardan 13 bin 243 dolara yükseldiğini belirten Erdoğan, bu yıl sonunda 15 bin doları aşmayı hedeflediklerini ifade etti. Savunma sanayisinde İHA üretiminde dünyada birinci, savunma sanayi ihracatında ise 11. sırada olduklarını belirten Erdoğan, Türkiye’nin küresel ekonomik ligdeki yerini güçlendirdiğini söyledi.

Enflasyonun düşmeye devam edeceğini ve bunun tüm vatandaşlar üzerinde olumlu bir etki yaratacağını belirten Erdoğan, işsizlik oranının da yüzde 8,5’e indirildiğini kaydetti. Depremler ve pandeminin ardından yapılan yatırımların, Türkiye'yi daha da güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, son 2 yılda yaklaşık 75 milyar dolarlık bir kaynak kullanıldığını, bu dönemde Merkez Bankası rezervlerinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

"DEMOGRAFİK YAPI GÜÇLENDİRİLECEK" 

Erdoğan, Türkiye'nin geleceğine dair önemli bir reform programının eşiğinde olduklarını açıkladı. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'nin, üst orta gelir grubundan yüksek gelirli ülkeler ligine yükseleceğini belirten Erdoğan, yeni reformların ülke için büyük bir dönüşüm yaratacağını ifade etti. Bu reform programı, ekonomik, dijital ve yeşil dönüşüm, sosyal politikalar, yargı ve temel haklar, siyasi düzenlemeler gibi alanlarda kapsamlı bir değişim öngörüyor.

TBMM’de yoğun gündem! Önemli düzenlemeler görüşülecek TBMM’de yoğun gündem! Önemli düzenlemeler görüşülecek

Yatırım teşvik sisteminde yapılacak reformlarla Türkiye'nin her köşesinin daha refah bir seviyeye taşınacağına dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'yi büyük yatırımların hedef ülkelerinden biri haline getireceğiz" diyerek, yatırım süreçlerini hızlandıracaklarını söyledi. Ayrıca, gıda arz güvenliği sağlanarak, vatandaşların ucuz ve sağlıklı gıdaya erişiminin önündeki engellerin kaldırılacağını belirtti.

"YENİ TÜRKİYE'DE KAYIT DIŞI YER YOKTUR" 

Erdoğan, sosyal konut projelerinin hayata geçeceğini ve bununla birlikte kira ve konut fiyatlarının dengeye geleceğini ifade etti. Ayrıca, üniversitelerde yapılacak revizyonlarla eğitim sisteminin üretim süreçlerine aktif katılacak şekilde yeniden şekillendirileceğini söyledi. Nüfus politikalarında da yeni bir döneme girileceğini belirten Erdoğan, demografik yapıyı güçlendirecek adımlar atılacağını duyurdu.

Erdoğan, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını ve bu değişimin her alanda hissedildiğini belirterek, "Yeni Türkiye'de kayıt dışı siyasete yer yoktur" dedi. Bu yeni dönemde, siyasetin halkın çıkarları doğrultusunda yapılacağına ve hiçbir dış gücün Türkiye'nin iradesine yön veremeyeceğine dikkat çekti. Erdoğan, özellikle iş dünyasında ve siyasette de eski alışkanlıkların terk edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kongredeki konuşmasını, Türkiye'nin geleceğine dair umutlu bir şekilde sonlandıran Erdoğan, "Yeni Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için hep birlikte çalışacağız" diyerek, 2028'e kadar bu hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerleyeceklerini belirtti. 

Kaynak: İHA