Türk Lezzetleri, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret alarak turist çekiyor Türk Lezzetleri, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret alarak turist çekiyor

Nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması için verdiği mücadele ile 2024 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Nihon Hidankyo’nun (Japonya Atom ve Hidrojen Bombası Mağdurları Örgütleri Konfederasyonu) eş başkanı Mimaki Tomoyuki, ödüle dair şaşkınlığını ve derin duygularını paylaştı. Tomoyuki, Hiroşima’da aldığı bu haberin ardından “Bu gerçekten doğru mu? İnanılmaz!” diyerek sevinçle karşıladığını dile getirdi. Ancak Tomoyuki, Gazze’deki insanlık dramına da dikkat çekerek, “Neden Nihon Hidankyo? Gazze’de barış için çaba gösteren insanların da ödüle layık görülebileceğini düşünmüştüm” dedi.

DÜNYA LİDERLERİNİ SORUMLULUK ALMAYA ÇAĞIRDI 

Tomoyuki’nin Nobel ödülü sonrası yaptığı açıklamada, özellikle dünya liderlerine nükleer silahların tehlikesine karşı güçlü bir mesaj gönderdiği görüldü. “Nükleer silahların barış getirdiği söyleniyor, ama bu büyük bir yanılgıdır. Teröristlerin ya da devletlerin bu silahları kullanması, dünyanın geleceğini yok edebilir” diyen Tomoyuki, Gazze'de yaşanan trajediyi de Hiroshima ile ilişkilendirerek dünya liderlerini sorumluluk almaya çağırdı.

Nobel Komitesi, ödülü verirken Hibakusha’ların yıllardır verdikleri nükleer silahsızlanma mücadelesine vurgu yaptı. "Nükleer silahlar bir daha asla kullanılmamalı" diyen komite, bu ödülle Nihon Hidankyo’nun sesi ve mesajının tüm dünyaya ulaştırılacağını belirtti. Tomoyuki de, bu ödülün dünya kamuoyunda nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması gerektiği konusunda farkındalık yaratacağını ve mücadelenin güçleneceğini ifade etti.

Kaynak: İHA