Çin'in Şinjiang olarak adlandırdığı Taklamakan Çölü'nün güneyindeki Hoten bölgesinde çok sayıda Türk runik harfli metin bulundu. Bu metinler arasında, kitap boyutunda olan Irk Bitig'in yanı sıra birçok yazma parçası da elde edildi. Çin sınırları içerisinde kağıt dışında taş, kaya ve çeşitli nesneler üzerine yazılmış metinler de mevcut. Prof. Dr. Erhan Aydın, Hoten'de bulunmuş Köktürk harfli ağaç çubuktaki Türkçe metni okuyarak şu ifadeleri aktardı: "Aş(ın) kıymetini bil! (anla!). Bu yüzden tok az imiş."

Bakan Ersoy duyurdu: Ayanis kentindeki kazılarda Urartu eserleri bulundu Bakan Ersoy duyurdu: Ayanis kentindeki kazılarda Urartu eserleri bulundu

1200 Yıllık Türkçe Cümle, 10 Yıl Sonra Çözüldü!

Metnin detaylarını TRT Haber'e anlatan Prof. Dr. Aydın, çubuğun 2007 yılında Pekin Milli Kütüphanesi'nin satın aldığını ve çubuğun günümüzde, BX 3-95 envanter numarası ile muhafaza edildiğini bildirdi. Çubukta 16 işaretin mevcut olduğunu söyleyen Aydın, bunlardan en sondaki üst üste konmuş iki noktanın, dışındakilerin ses karşılığı olan harfler olduğunu, üst üste konmuş iki noktanın ise, eski Türkçe yazıtlarda, ya kelime ayırıcı ya da cümle sonlarına konan bir işaret olarak bilindiğini ifade etti. Aydın, bu durumun aynı yazım geleneğinin devam ettiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Ağaç paraçasında herhangi bir tarih bulunmadığını söyleyen Aydın, bu eserin tahmini olarak  dokuzuncu yüzyıldan kalma olduğunu ifade etti. Ağaç parçasının üzerinde yazan metinde anlşatılmak istenenin, 'Yiyeceği israf etme ki aç kalmayasın!' benzeri bir özlü söz olduğunu belirten Prof. Dr. Erhan Aydın, bu metni 2013 yılında Pekin Milii Kütüphanesini ziyaret ettiğinde sergide gördüğünü ve hemen fotoğrafını çektiğini söyledi. Aydın." 10 yıldır bu metnin nasıl okunması gerektiğini üzerine düşünüyorum" dedi.

Kaynak: T24