2024'te Kültür ve Turizmde öne çıkanlar: Mevlana Müzesi ziyaretçi rekoru kırdı! 2024'te Kültür ve Turizmde öne çıkanlar: Mevlana Müzesi ziyaretçi rekoru kırdı!

Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Amida Höyük’te 2024 yılı kazı çalışmaları tamamlandı. Hurri-Mitanni’den Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan höyükte, kazı ekibi tarafından Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait pek çok önemli eser gün yüzüne çıkarıldı.

2018’de Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam etti. Kazılarda, 10 bin yıl öncesine ait yerleşim izleri, neolitik ve kalkolitik dönemlere ait buluntuların yanı sıra Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi eserleri de ortaya çıktı.

CUMHURİYET DÖNEMİ SİKKESİ BULUNDU 

Kazılarda 23 önemli eser envantere alınırken, 5 eser ise etüt çalışması için uygun görüldü. Bu eserler Diyarbakır Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne teslim edilerek, restorasyonun ardından sergilenecek. Ayrıca, bu yılki kazılarda Geç Uruk dönemine ait mühür ve Osmanlı dönemi Çanakkale Savaşı rozeti gibi önemli buluntular da dikkat çekti.

Öne çıkan buluntulardan biri ise 1926 yılında basılan Cumhuriyet dönemi sikkesi oldu. Üzerinde Osmanlıca yazılar ve ay-yıldız bulunan bu sikkeler, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki para birimi olarak büyük tarihsel öneme sahip. Prof. Dr. Yıldız, Amida Höyük’ün, milattan önce 8 bin yıl öncesine dayanan yerleşim izleriyle bu yıl kazı çalışmalarına bir bin yıl daha eklediğini vurguladı.

Kaynak: İHA