Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2024 yılı itibariyle kuruluşunun 104. yılını kutluyor. TBMM'nin kuruluşunun hemen ardından, meclisin ilk döneminde kütüphane kurulması için önemli adımlar atıldı. Dr. Mazhar (Germen) Bey'in kütüphane kurulması ve bütçeden ödenek ayrılması için sunduğu önerge 28 Eylül 1920 tarihinde kabul edildi. Bu girişimin ardından beş kişilik "Kütüphane Komisyonu" oluşturularak TBMM Kütüphanesi resmen kuruldu.Filenin Efeleri’nde Cedric Enard Dönemi Sona Erdi Yeni Başantrenör Belli Oldu (4)TBMM Kütüphanesi, bünyesinde barındırdığı 500 bin metaryalle tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Milletvekilleri ve araştırmacıların yararlanabildiği kütüphanede, geçmişten günümüze birçok bilgiye erişilebiliyor. TBMM kütüphanesinin koleksiyonunda 340 bin 734 adet kitap, 30 bin 62 cilt gazete ve 60 bin 997 cilt dergi bulunuyor. Son beş yılda 36 bin 230 yeni eserle zenginleşen kütüphanede, dijitalleştirme faaliyetleri kapsamında 575 yayın dijital ortama aktarıldı.

Filenin Efeleri’nde Cedric Enard Dönemi Sona Erdi Yeni Başantrenör Belli Oldu (3)KÜTÜPHANE BAŞKANI ARİF ŞAYIK'TAN ÖZEL AÇIKLAMA

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanı Arif Şayık, Polatlı Postası Haber Sitesi'ne verdiği özel röportajda, kütüphanenin geniş bir arşive sahip olduğunu ve Osmanlı döneminden kalan eserlerin de burada yer aldığını belirtti. Şayık, meclis kütüphanesinde yaklaşık 500 bin materyal bulunduğunu, 120 kişinin kütüphane bünyesinde çalıştığını söyledi. Arif Şayık, TBMM kütüphanesinde birçok farklı materyalin bulunduğunu ve milletvekilleri ile danışmanlarının bilgi üretebilecekleri her türlü kaynağa erişebildiklerini vurguladı. Ayrıca, kütüphanede yeni bir dijitalleşme projesi başlatıldığını açıkladı. Şayık, bu proje için Türk Tarih Kurumu, Milli Kütüphane ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Atatürk Kitaplığı ile iş birliği protokolü imzalandığını aktardı.

Filenin Efeleri’nde Cedric Enard Dönemi Sona Erdi Yeni Başantrenör Belli Oldu-1

"VEKİLLER DANIŞMANLARIYLA BİRLİKTE BİLGİ ÜRETİYOR"

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanı Arif Şayık, meclis kütüphanesinin birinci amacının vekillerin temel bilgi ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirtti. Diğer kütüphanelerden kaynak bulamayan paydaşların da TBMM kütüphanesinden yararlanabildiklerini söyleyen Şayık,

"TBMM Kütüphanesi'nde birçok koleksiyon yer alıyor. Aynı zamanda, kütüphanenin arşivide bulunuyor. Bu kütüphanede, Osmanlı döneminden kalma  Meclis-i Âyan ve Meclis-i Mebûsan'ın arşiviyle birlikte entegre bir sistem bulunuyor. TBMM kütüphanesinin birinci amacı, vekillerin temel ihtiyaçlarını karşılamak. Dışarıdan gelen paydaşlarımız diğer kütüphanelerden kaynak bulamazlarsa buraya gelebiliyorlar. Mesela, Milli Kütüphaneye gidiyor ve aradığını bulamıyor. Ordaki görevliler bu eser sadece TBMM kütüphanesinin kolleksiyonunda var diyor ve paydaşlarımız kütüphaneye öyle gelebiliyor. Bizim bütün hizmetlerimiz vekillere yönelik. Vekiller danışmanları ile birlikte bu kütüphanede bilgi üretiyorlar" dedi.

104 Yıllık Tbmm Kütüphanesi'nin Kapıları Polatlı Postası Haber Sitemize Açıldı (2)

Yenikent çilekente dönüştü Yenikent çilekente dönüştü

"YENİ BİR PROJE BAŞLATTIK"

Şayık, TBMM kütüphanesinde yeni bir  dijitalleşme projesi başlatıldığını açıkladı. Dijitalleşme kapsamında çıkarılan dergi ve gazetelerin dijital ortamda yayımlanacağını söyledi. Proje için özel bir yazılım geliştirildiğini ve dijital kaynakların sisteme yüklendiğini belirten Şayık, Türk Tarih Kurumu, Milli Kütüphane ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Atatürk Kitaplığı ile iş birliği yaparak dijital kaynakların paylaşılacağını ifade etti.

"TBMM kütüphanesinde yaklaşık 500 bin civarında kütüphane materyali var. Bunun içinde kitaplar, haritalar, gazeteler, dergiler, vekillerin konuşma metinleri vb. birçok meteryal yer alıyor.  TBMM kütüphanesinde, 120 kişi çalışıyor. 50 kişi arşivde çalışıyor. Şu anda da yeni bir proje başlattık.  dijitalleşme projesi. İlk çıkarılan dergilerin ve gazetelerin ve daha sonrasında günümüze kadar çıkarılmış dergi ve gazeteleri  dijital ortamda yayınlamayı düşünüyoruz bu projeyide başlattık. Gazetelere ve dergilere ulaşılabilmesi için yazılım yaptık ve yayımlanan bu dergi ve gazeteleri sisteme yüklüyoruz. Bu yükleme tamamlandıktan sonra bizim artık, hardcopy kullanma ihtiyacımız kalmayacak. Bu proje kapsamında,  Türk Tarih Kurumuyla, Milli Kütüphane'yle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Atatürk kitaplığıyla bir protokol yaptık. Onlarla beraber işbirliği yapıyoruz. Onlar ellerindeki dijital kaynakları bize veriyorlar. Biz onlara veriyoruz. Böyle birleştiriyoruz."

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ