The Economist’in İstihbarat Birimi (Economist Intelligence Unit - EIU) tarafından açıklanan 2025 yılı “Dünyanın En Yaşanılabilir Şehirleri” listesinde Türkiye’nin başkenti Ankara, 138. sırada yer aldı. Listenin zirvesinde Avusturya’nın başkenti Viyana, istikrar, sağlık, kültür, çevre, eğitim ve altyapı kategorilerindeki üstün başarısıyla yerini korumayı başardı.

Gölbaşı Belediyesi'nden çocuklara müjde: Yarıyıl tatilinde ücretsiz olacak! Gölbaşı Belediyesi'nden çocuklara müjde: Yarıyıl tatilinde ücretsiz olacak!

Türkiye'nin en kalabalık ikinci ili olan Ankara Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olarak stratejik bir öneme sahip olmasına rağmen, yaşanabilirlik endeksindeki düşük sıralamasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Şehirde bulunan üniversiteler kenti adeta, öğrenci merkezi haline getirse de zirvenin çok uzağında bulunmasıyla yeni sorular ister istemez gündeme geliyor. Tarih öncesinde de pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla bilinen Ankara, yaşayan bir müze görevi görüyor. Pek çok müzenin şehirde bulunması, şehri yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline getirse de görünen o ki çok daha kapsamlı çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. 

138. SIRADA YER ALIYOR

Listede zirvede bulunan Viyana, üst üste dördüncü kez dünyanın en yaşanılabilir kenti seçildi. Düşük kiralar, yeşil alanlar, kaliteli sağlık ve eğitim hizmetleri gibi kriterlerle 100 üzerinden en yüksek puanı alarak liderliğini sürdürüyor. Viyana’nın başarısı, diğer şehirler için bir ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Ankara, Türkiye’nin en çok üniversiteye sahip ikinci şehri ve üniversite diplomalı birey oranı ülke ortalamasının iki katı. Buna rağmen, şehirdeki hızlı göç, altyapı yetersizlikleri ve çevre sorunları, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında.

Ankara’nın savunma, sanayi ve teknoloji yatırımları ile büyüyen ekonomisi, sürdürülebilir bir yaşam kalitesi için fırsatlar sunarken, bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Ankara’nın kültürel kimliği, tarihi dokusu ve modernleşen yüzü, yaşanabilirlik sıralamasında yükselmek için güçlü bir dayanak noktası oluşturabilir. Yerel yönetimler ve ilgili kurumlar, şehrin bu özelliklerini ön plana çıkararak uluslararası standartlarda bir yaşanabilirlik seviyesi yakalamayı hedefliyor.

Ankara’nın eğitimli nüfusu, büyüyen sanayisi ve kamu sektörü yatırımları gibi avantajlarına rağmen, çevre düzenlemeleri, toplu taşıma altyapısı ve yeşil alan eksikliği gibi alanlarda daha fazla çaba gerekiyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN