Etkinlikte, Gökalp’in Türk sosyolojisi ve kültürü üzerindeki etkileri, sosyal bilimlere katkıları ve halkçılık anlayışı gibi önemli konular ele alındı.
Akademisyenler, Gökalp’in çok yönlü düşünce yapısını ve Türk kültürüne katkılarını derinlemesine inceledi. Sempozyumda, Ziya Gökalp’in fikirlerinin günümüz sosyal bilimlerine hala ilham verdiği vurgulandı.
"ZİYA GÖKALP'İN DÜŞÜNCELERİ BUGÜN DE GEÇERLİ"
Prof. Dr. Süleyman Dönmez, Ziya Gökalp’in, Türkiye'deki kimlik tartışmalarına ışık tutacak önemli bir figür olduğunu belirtti. Dönmez, "Ziya Gökalp Türkiyeleşmekten, Türkiyelileşmekten ve Turanlaşmaktan bahsediyor. Bugün, Batı ile Doğu'yu, İslam ile Batı'yı karşı karşıya getirmeye çalışıyoruz. Ancak Gökalp, bu kavramların bir arada olabileceğini söyler. Ziya Gökalp, farklı medeniyetleri ve kimlikleri bir arada yaşatabileceğimizi anlatır. Onun fikirleri, günümüzdeki tartışmaların çok ötesinde bir derinliğe sahip" dedi.
""DÖNEMİNİN EN DEĞERLİ MÜTEFEKKİRİ"
Dr. Gazi Doğan ise Gökalp’in imparatorluktan cumhuriyete geçiş sürecindeki önemli rolüne dikkat çekti. Doğan, "Gökalp, Türk milliyetçiliği ve kimlik sorunu üzerine ciddi katkılar sağlamış, dönemin en değerli mütefekkirlerinden biridir. Özellikle 1930'lar, Gökalp'in fikrinin iktidarda olduğu ancak gündemden düştüğü bir dönemi yansıtır. Ziya Gökalp’in fikirleri, Meşrutiyet döneminde farklı düşüncelerin çatıştığı bir ortamda şekillenmiştir" diye konuştu.
ZİYA GÖKALP'İN BUGÜNE YANSIMALARI
Sempozyumda, Ziya Gökalp’in düşüncelerinin, Türk milliyetçiliği ve sosyal yapısının şekillenmesinde oynadığı kilit rol bir kez daha gündeme geldi. 100 yıl sonra hala güncel olan fikirleriyle Gökalp, günümüz Türkiye’sindeki kimlik sorunlarına ışık tutmaya devam ediyor.