Polatlı'da Futbol Takımları 3 Puanı Unuttu Polatlı'da Futbol Takımları 3 Puanı Unuttu

Uşak halıları, özellikle Avrupa'nın seçkin aileleri tarafından ünlü ressamların tablolarını süslemek için tercih edilen dekoratif özellikleriyle biliniyor. Hans Holbein ve Lorenzo Lotto gibi ünlü ressamların eserlerinde sıkça gördüğümüz Uşak halıları, bu sanatçılara ithafen "Lotto ve Holbein halıları" olarak adlandırılmıştır.

KOYU VE DERİN TONLARA SAHİPTİR VE GENELLİKLE ÜÇ DÖRT RENK HAKİMDİR

Uşak halılarının benzersiz özellikleri, onları diğer halılardan ayıran ve değerli kılan unsurları içermektedir. Atkı, çözgü ve atılan düğüm ipliklerinin yün olması, nadiren pamuk iplikli halılarla karşılaştırıldığında öne çıkan bir özelliktir. Türk Gördes düğümü tekniğiyle dokunan bu halılar, desimetre kare başına düşen ilmik sıklığıyla da dikkat çeker. Eski Uşak halıları, yüksek tüylü olmalarıyla bilinir, bu özellik özellikle İngiliz adaları ve Hollandalılar tarafından tercih edilmelerine neden olmuştur. Renkler açısından, eski Uşak halıları genellikle koyu ve derin tonlara sahiptir ve genellikle üç dört renk hakimdir.

ZANAATIN VE SANATIN EŞSİZ BİRLEŞİMİ UŞAK HALILARI (2)

KENDİNE ÖZGÜ BİR SANAT İZİ BIRAKMIŞTIR

Uşak halıları, üç dört asır süren bir geleneğin ürünüdür ve bu uzun ömür, onlara ayrı bir değer katmaktadır. Desen ve model özellikleri bakımından üç temel tipte sınıflandırılan Uşak halıları, özellikle Holbein ve Lotto halıları olarak bilinenlerle benzerlik gösterir. Bu halılar, Osmanlı saraylarından Avrupa şatolarına kadar uzanan geniş bir coğrafyada kendine özgü bir sanat izi bırakmıştır.

Uşak halıları, sadece dekoratif özellikleriyle değil, aynı zamanda kültürel bir mirasın taşıyıcısı olarak da öne çıkıyor. Günümüzde, dokuma ustalarının emeği ve sanatının bir ifadesi olarak, Uşak halıları geçmişin büyüsünü günümüze taşıyan birer sanat eseri olarak değerini korumaktadır.

Tarihi Uşak halıları ise birçok müzede sergilenmektedir. Bu müzeler ise; Paris Louvre Müzesi, Floransa Bardini Müzesi, New York Metropolitan Sanat Müzesi, Philedelphia Müzesi, Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi, National Gallery of Art, Budapeşte Milli Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Berlin İslami Sanatları Müzesi, Metropolitan Ulusal Kuveyt Müzesi, İstanbul Vakıflar Halı Müzesi, Konya Mevlana Müzesi.

HABER: KARDELEN ÇIKMAZ

Editör: Kardelen Çıkmaz