Türk Kurtuluş Savaşı’nın önemli duraklarından biri olan Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Duatepe, bugün sadece bir tarihsel nokta değil, aynı zamanda zaferin simgesi haline gelmiş bir anıttır. 10 Eylül 1921’de başlayan Türk genel taarruzunun ilk başarılarından biri olan Duatepe, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde düşmandan geri alınan ilk tepe olarak tarihe geçmiştir.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kritik noktalarından biri olan Duatepe, 1999 yılında başlatılan ağaçlandırma çalışmaları ile yeniden hayat buldu. 20.000 ağaçla süslenen bu tarihi alan, 12 Eylül 2000’de Duatepe Anıtı’nın açılışıyla taçlandı. Anıt, hem Türk milletinin azim ve kararlılığını simgeleyen figürleri hem de bu topraklar için canını veren 81 şehidin anısını yaşatmak için tasarlandı.

Duatepe Tepe

Duatepe Anıtı, toplamda beş bölümden oluşuyor; otopark, bağlantı yolları, yürüme yolları, tören alanı ve anıt. Anıtın duvarlarında, Duatepe bölgesinde şehit düşen 81 kahramanın pirinç harflerle yazılmış bilgileri yer alıyor. Heykeltıraş Metin YURDANUR tarafından yapılan bu eser, Atatürk’ün önderliğinde coşkun bir ırmak gibi zafere koşma öyküsünü anlatıyor.

Pursaklar Fen Lisesi öğrencileri Polatlı’da tarih dolu bir gün geçirdi Pursaklar Fen Lisesi öğrencileri Polatlı’da tarih dolu bir gün geçirdi

Anıt, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü olarak öne çıkarken, aynı zamanda kahramanlık ruhunu da tazeliyor.Bu anıt, sadece bir yapı değil; yaşanan acıların, fedakarlıkların ve zafere giden yolda verilen mücadelenin bir hatırası olarak biliniyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN