Kanada, son yıllarda ülke genelinde hızla artan nüfusun konut sorununu daha da kötüleştirmesi nedeniyle ülkeye yabancı öğrenci alımına iki yıllık bir sınırlama getireceğini açıkladı. Kanada Göçmenlik Bakanı Marc Miller, geçen yıl hükümetin verdiği vize sayısının yaklaşık 1 milyon yabancı öğrenci olduğunu belirtti. Miller, hükümetin öğrenci vizelerine koyacağı iki yıllık geçici sınırlama sonrasında 2024'te yaklaşık 364 bin vize verilmesini planladıklarını ifade etti.
SINIRLAMA GETİRİLİYOR
Aynı zamanda, yabancı öğrencileri kendi ülkelerine dönmeye teşvik etmek amacıyla lisansüstü çalışma izinlerine de sınırlamalar getirileceği bildirildi. Artık lisansüstü eğitim sonrasında verilen çalışma izinlerinden eşlerin faydalanamayacağı ve yeni çalışma izni başvurularının yeniden değerlendirileceği bilgisi paylaşıldı. Hükümet, kira krizi yanında bazı kurumların sağladığı eğitim kalitesinden de endişe duyduklarını vurguladı. Uluslararası öğrencilerin yılda Kanada ekonomisine sağladığı katkının yaklaşık 22 milyar Kanada Doları (16,4 milyar ABD Doları) olduğu belirtildi. Ancak, yeni sınırlamaların, öğrenci akışının devam edeceği beklentisiyle kampüslerini genişleten eğitim kurumlarını endişelendirdiği ifade edildi.
Hükümet, özellikle en kalabalık eyalet olan Ontario'da uluslararası öğrencilerden kaynaklanan geçici işçi sıkıntısı yaşanabileceğini tahmin ediyor.