1972 yılında doğan ve Rize'nin Pazar ilçesine kökenleri olan Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi'nde aldığı eğitimle akademik kariyerine başlamış, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok önemli esere imza atmıştır. Ancak, 2016 yılında Türkiye'deki akademisyenlerin imzaladığı bir bildiri nedeniyle yaşadığı görevden alınma olayı, Taşkın'ın hayatının dönüm noktalarından biri olmuştur. İşte, Yüksel Taşkın'ın akademik başarıları ve yaşadığı bu önemli deneyimlerin hikayesi.

Yüksel Taşkın Kimdir?

Yüksel Taşkın, Türkiye'nin tanınmış akademisyenlerinden biridir. 1972 yılında doğan Taşkın, aslen Rize'nin Pazar ilçesine aittir. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan Taşkın, aynı bölümde yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır.

Selen Görgüzel'in eski eşi Yılmaz Bektaş kimdir kaç yaşında? Yılmaz Bektaş ne iş yapıyor eşi kim? Selen Görgüzel'in eski eşi Yılmaz Bektaş kimdir kaç yaşında? Yılmaz Bektaş ne iş yapıyor eşi kim?

Akademik Kariyeri

2002 yılından itibaren Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde akademik kariyerine devam eden Yüksel Taşkın, 2009 yılında doçent ünvanını kazanmıştır. Kendisi, uluslararası düzeyde de akademik deneyimler edinmek amacıyla New York Üniversitesi, Hollanda Modern Dünya’da İslam Çalışmaları Uluslararası Enstitüsü, Amerika Northwestern Üniversitesi ve Buffett Uluslararası ve Karşılaştırmalı Araştırmalar Merkezi'nde misafir öğretim üyeliği yapmıştır.

Yazarlık Kariyeri

Yüksel Taşkın, akademik çalışmalarının yanı sıra bir dizi önemli kitap yazmıştır. Siyaset & Kavramlar, Kurumlar, Süreçler, Milliyetçi Muhafazakar Entelijansiya / Anti-Komünizmden Küreselleşme Karşıtlığına, AKP Devri & Türkiye Siyaseti, İslamcılık, Arap Baharı, Siyaseti Anlamak ve Anlamlandırmak, Sosyal Demokrasi ve Din gibi eserlerle okuyucuların ilgisini çekmiştir.

İhraç Edilme

Ancak, Yüksel Taşkın'ın akademik kariyeri, 2016 yılında Türkiye'deki akademisyenlerin imzaladığı bir bildiri nedeniyle görevden alınmasıyla gölgelenmiştir. Kendisi, Kamu Denetçiliği Kurumu kararıyla ihraç edilen 330 akademisyen arasında yer almıştır. Bu olay, Türkiye'deki akademik özgürlük tartışmalarının da bir parçası olmuştur.

Editör: Güliz Yıldız Zeren