Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, geçtiğimiz günlerde devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kaldırılma kararını duyurdu. Özvar, bu kararın arkasındaki temel nedenleri ve yeni düzenlemeleri anlattı.
Özvar, yaptığı açıklamada üniversite sayısının Türkiye genelinde talebi karşılayacak düzeyde olduğunu belirtti. 208 üniversiteyle birlikte yüksek öğretimde kapasitenin arttığını vurgulayan Özvar, ikinci öğretime kontenjan verilmesine gerek olmadığını ifade etti. Yeni açılan programlar aracılığıyla gençlerin iş bulma şanslarını artırmayı hedeflediklerini de ekledi. Özvar, üniversite mezunlarının ortaöğretim mezunlarına kıyasla daha yüksek reel ücretler elde etme imkanına sahip olduklarını belirterek, bu durumun gençlerin üniversite tercihlerini etkilediğini söyledi. Sosyal saygınlık ve iş bulma arzusunun da bu tercihleri yönlendirdiğini dile getirdi.
"KARARA SICAK BAKILIYOR"
İkinci öğretimin kaldırılma sebeplerine de değinen Özvar, bu programların eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ve hocaların ders yükünü artırdığını ifade etti. Program saatlerindeki düzensizlikler ve çalışan öğrencilerin Açık Öğretim programlarına yönlendirilebileceği alternatif çözümler üzerinde durduklarını belirtti. Toplumun genel olarak bu karara olumlu yaklaştığını ve üniversiteler ile öğrencilerin de bu yönde destek verdiğini belirterek konuya dair şunları aktardı:
"İkinci öğretimle ilgili, üniversitelerden aldığımız bilgiler eğitim öğretim kalitesinin biraz aşağı doğru indiği şeklinde. Hocalar fazla ders vermek bakımdan da biraz şikayetçi. Bize gelen, bizim yaptığımız çalışmalarda da hocalardan şikâyet de söz konusu. Bir de bazı üniversitelerde normalde 17.00 den 18.00 den sonra başlaması gereken programlar daha erken saatlere çekiliyor. ‘İşim var, üniversiteye de gidecektim’ gibi şikayetlerin aslında hepsine hak vermek mümkün değil. Kararımıza üniversiteler de, öğrenciler de sıcak bakıyor."