Kızılcık Şerbeti'nin yeni bölüm fragmanı sosyal medyada olay yarattı: Fatih ve Heves sahnesi gündemde Kızılcık Şerbeti'nin yeni bölüm fragmanı sosyal medyada olay yarattı: Fatih ve Heves sahnesi gündemde

Yılmaz Güney'in ailesi'nin mahkemeye başvurduğu iddiasından sonra, Güney hayranları ve vatandaşlar; Yılmaz Güney’in ailesi neden Hakim Sefa Mutlu’nun mezarının açılmasını istiyor? sorularının yanıtlarını araştırmaya başladı. İşte yaşanan olaylara dair detaylı bilgileri sizin için araştırdık. Merak ettiğiniz soruların tamamının cevabı işte bu haberde!

yumurtalık

Yılmaz Güney’in ailesi neden Hakim Sefa Mutlu’nun mezarının açılmasını istiyor?

Yılmaz Güney'in ailesi, 1974 yılında hakim Sefa Mutlu'yu öldürdüğü iddiasıyla hapis cezasına çarptırılan ünlü yönetmenin adını temize çıkarmak için mahkemeye başvurdu. Aile, 'olayın gerçek yüzünün ortaya çıkması için Mutlu'nun mezarının açılmasını talep etti. Mahkemenin talebi değerlendirip mezarın açılmasına izin vermesi halinde Güney'in cezasının yeniden düzenlenmesi söz konusu olabilir. Yılmaz Güney'in ailesi, 1974 yılında Adana'nın Yumurtalık ilçesinde hakim Sefa Mutlu'yu öldürdüğü iddiasıyla hapis cezasına çarptırılan ünlü yönetmen, oyuncu ve senarist Yılmaz Güney'in adının aklanması için mahkemeye başvurdu. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatları aracılığıyla olayın gerçek yüzünün ortaya çıkarılması için Mutlu'nun mezarının açılmasını talep etti. Aile, gerçeği ortaya çıkaracak delillerin ortaya çıkarılması için Mutlu'nun mezarının açılmasını istiyor. Avukat Bişar Abdi Alınak mahkemeye sunduğu dilekçede olayın zamanlamasına ilişkin detayların yer aldığı 17 maddeden oluşan 14 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda, mahkemenin talebi üzerine Ertuğrul Korhan Polis Adli Tıp Kurumu'nun o dönemde hazırladığı çizim ve rapora da yer verildi. Bu rapora göre, Mutlu'nun vurulduğu yer ile yere düştüğü yer arasında 3 metrelik mesafenin olduğu belirtilerek, Güney'in Mutlu'yu yakın mesafeden vurduğu iddiasını yalanladığı belirtildi. Ayrıca Mutlu'nun vücuduna isabet eden merminin giriş ve çıkış açılarının Güney'in silahını doğrulttuğu yön ile eşleşmediği belirtildi. Bu bilgi Mutlu'nun mezarının açılması ve cesedinin incelenmesiyle doğrulanırsa Güney'in cezasının yeniden değerlendirilmesi mümkün olabilecek.

safa mutlu


Yumurtalık Olayı Neydi? 

Yılmaz Güney, 13 Eylül 1974'te "Endişe" filminin çekimi için gittiği Yumurtalık gazinosu'nda deneme atışları yapmak isteyince, buna karşı çıkan hakim Sefa Mutlu ile tartıştı ve Mutlu'yu yakın mesafeden vurdu. Bu olay kamuoyunda “Yumurtalık Olayı” olarak anıldı. Güney, 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak 1981 yılında cezaevinden firar ederek Fransa'ya kaçtı. 1982 yılında vatandaşlıktan çıkarılan Güney, 1984 yılında kanserden hayatını kaybetti. Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney ile çocukları Yılmaz ve Güney Pütün, yıllardır babalarının masum olduğunu savundu. Aile, Yılmaz Güney'in "sol ve sosyalist görüşleri" nedeniyle işlemediği bir suçtan dolayı hızlı bir şekilde cezalandırıldığını, yargılama sırasında siyasi müdahaleler ve şüpheler bulunduğunu, tanıkların para karşılığında susturulduğunu, hatta yargılandığını iddia etti. para teklif etti. Aile, Yılmaz Güney'in eyleminin "kasten öldürme" suçu değil, "kişiyi aşkın kastla öldürme" suçu olduğu ihtimalini ortaya koymak istiyor. Kanunun bu hükmü Güney'in Mutlu'yu bilerek ve isteyerek öldürmediğini ortaya koyacaktır.

Editör: Sedef Hızlı