TFMD'nin 40 yıldır aralıksız düzenlediği, fotoğraf alanındaki yarışma olan 'Yılın Basın Fotoğrafları'nda sonuçlar açıklandı. 2024 yılında yaşanan olaylardan 6 bine yakın fotoğrafın değerlendirildiği Yılın Basın Fotoğrafları'nda 6 farklı kategoride 22 fotoğraf ve 3 fotoğraf serisi ödüle layık görüldü. Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri'nde ise 8 fotoğraf ödül kazandı. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın kuruluşunun 15'inci yılı anısına 3 kategoride 8 fotoğrafa ödül verildi. Organizasyona 168 foto muhabiri, 241 fotoğrafçı ve 138 öğrenci olmak üzere toplam 547 kişi katıldı. Yarışmada verilen toplam para ödülü ise 250 bin lira olarak açıklandı.
Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında Jüri Başkanı Foto Muhabiri Coşkun Aral, jüri üyeleri ise Depo Photos Yayın Yönetmeni Tolga Adanalı, İhlas Haber Ajansı Genel Koordinatörü İrfan Altıkardeş, Akdeniz Üniversitesi GSF Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Uluç Ceylani, TRT Gece Bakışı Moderatörü Fuat Kozluklu, Getty Images Kuzey Afrika ve Ortadoğu Fotoğraf Editörü Chris McGrath, TFMD Başkanı Rıza Özel, AP Türkiye Fotoğraf Editörü Francisco Seco, TRT Spor Müdürü Erhan Seven, Foto Muhabiri Mustafa Seven ve Fotoğraf Sanatçısı Tamer Yılmaz oldu.
Yılın en etkileyici haber fotoğrafları belli oldu.
— TFMD (@FotoMuhabirleri) April 13, 2025
Peki o kareler nasıl seçildi?
O anlara birlikte tanık olalım#YılınBasınFotoğrafları@SPORTOTO @yurtdisiturkler @askalararesort @sgdd_asam @AJET_TR pic.twitter.com/pWI3pZD4HN
YILIN BASIN FOTOĞRAFI ÖDÜLÜ MERT GÖKHAN KOÇ’UN
Yarışmada, Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrildiğini belgeleyen fotoğraflar öne çıktı. Hürriyet Gazetesi'nden Mert Gökhan Koç, Şam'da çektiği 'Suriye Devrimi' fotoğrafıyla Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı. Ayrıca, Suriye'de yaşanan değişim adlı fotoğraf ise 'Haber', 'Günlük Yaşam' ve 'Foto Röportaj' kategorilerindeki 7 ödülle dikkat çekti.
Derneğin her yıl bir isme verdiği 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne bu sene Milliyet Gazetesi'nin 82 yaşındaki tecrübeli foto muhabiri Mustafa İstemi layık görüldü.
Suriye'de yaşanan devrimin fotoğraflarıyla 'Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı' ve 'Jüri Özel Ödülü' İHA'dan İsmail Coşkun'un, 'Haber Fotoğrafı' ikinciliği de Milliyet Gazetesi'nden Uğur Yıldırım'ın oldu.
TFMD'nin, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 29 gazeteci ile 2011 Van depreminde görev başında hayatını kaybeden Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz anısına verdiği 'Deprem Şehitleri Özel Ödülü'nü Milliyet Gazetesi'nden Yavuz Özden, Hatay'daki 6 Şubat anma töreninde çektiği kareyle kazandı.
Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisi'nde ise birincilik ödülü, İtalya'daki 26'ncı Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda Polonyalı atlet Ewa Swoboda'nın sevinç anını gösteren kareyle Middle East Images'den Yağız Gürtuğ'a verildi.
'Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı Ödülü' ise Bitlis'teki Nemrut Kalderası'nda kampçıların çadırlarında yiyecek arayan bozayılar fotoğrafıyla İhlas Haber Ajansı'ndan Hakan Okay'a verildi.
TFMD'nin uluslararası sergilerle dünyaya taşıdığı, Yılın Basın Fotoğrafları Organizasyonu içerisinde 10 yıldır amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık ayrı bir yarışma olarak düzenlediği Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri'nde birincilik, Trabzon Düzköy'deki bir yaylada inek ve köylü kadının dostluğunu gösteren kareyle Faysal Kamber'in oldu.
Dron fotoğraflarının değerlendirildiği 'Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri'nde ise birinciliğe Burdur'daki Salda Gölü karesiyle Said Nuri Sargın layık görüldü.