Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2024 yerel seçimlerine ilişkin propaganda sürecini düzenleyen yeni bir karar yayımladı. Resmi Gazete'de duyurulan bu karar, siyasi partilerin ve bağımsız adayların seçim propaganda sürecini detaylandırıyor.
Karara göre, siyasi partiler 1 Ocak 2024'ten seçimlerin bir gün öncesi olan 30 Mart 2024'e kadar propaganda yapabilecekler. Ancak genel yollar, mabetler, kamu hizmeti görülen binalar ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterilen meydanlar dışında toplu olarak sözlü propaganda yapmak yasak olacak.
MİTİNG ALANLARINI BİLDİRMEK ZORUNLU OLACAK
Seçim çevresi içindeki miting alanları, 9 Mart 2024 Cumartesi gününe kadar ilçe seçim kurullarınca belirlenecek ve ilgili alanlar seçime katılacak siyasi partilere ve bağımsız adaylara duyurulacak. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, duyurudan itibaren iki gün içinde yararlanmak istedikleri miting alanlarını ilçe seçim kurullarına yazılı olarak bildirmek zorunda olacaklar.
Açık yerlerde, güneşin batmasından güneşin doğuşuna kadar olan süre içinde toplu olarak sözlü propaganda ve öğrenci yurtları çevresinde seçim propagandası yapılması yasak olacak. Seçim propagandasının denetim ve gözetim yetkisi ise 21 Mart’tan önce mülki idari amirlerde, 21 Mart saat 23.59’dan 30 Mart saat 18.00’e kadar ilçe seçim kurullarında olacak.
Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 1 Ocak Pazartesi gününden 30 Mart saat 18.00’e kadar kendilerini tanıtır nitelikte broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş, CD ve DVD gibi her türlü yayının dağıtılmasının serbest olduğunu belirtildi. Ancak, bu malzemeleri dağıtan kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekecek ve hediye veya eşantiyon dağıtımı yasak olacak.
FARKLI DİL VE LEHÇELER KULLANILABİLECEK
Tanıtım yeri ve stand açma konusunda önceden izin alınmaksızın hareket edilebilecek. Ancak el ilanları ve broşürlerde Türk bayrağı ve dini ibarelerin yer almaması gerekecek. Siyasi partiler veya adaylar, propagandalarında Türkçe'nin yanı sıra farklı dil veya lehçeleri kullanabilecekler.
Öte yandan, şehir içi ve şehir dışında toplu taşıma amaçlı kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında ve bu taşıtlara tahsis edilmiş duraklarda propaganda içeren yayınlar yapılması yasak olacak. İlçe seçim kurulları, bu yasakların denetimini gerçekleştirecek.
Seçimle ilgili dağıtımları yapacak kişilerin seçme yeterliliğine sahip olmaları gerekecek ve belirli kamu kurumlarındaki memur ve hizmetlilerin ilan dağıtamayacakları vurgulandı.