Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Planlı Üretim’ çerçevesinde hazırlanan yeni destekleme modelini içeren '2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar’ Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni modelle belirlenen kriterleri karşılayan işletmelere ilave destek sağlanacağını ve bu desteklerin üretim verimliliği ve kalitesini artıracağını açıkladı.

KALİTELİ ÜRETİM SÜRECİ OLUŞTURULMASI AMAÇLANIYOR

Bakan Yumaklı, kararın gıda arz güvenliğini sağlayacak şekilde üretim planlaması ekseninde hazırlandığını belirtti. Yeni modelin hedefleri arasında verimli, sürdürülebilir ve kaliteli bir üretim süreci oluşturmak yer alıyor. Ayrıca, yerli gen kaynaklarının korunması, kayıtların güncel tutulması ve üretim sürecindeki maliyet artışları ile fiyat istikrarsızlıklarının önlenmesi amaçlanıyor.

Balıkçıların yüzü güldü: Fiyatını duyan tezgahlara akın etti! Balıkçıların yüzü güldü: Fiyatını duyan tezgahlara akın etti!

Yeni destekleme programında, hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip aile işletmeleri için ilk defa ilave destek sağlanırken, kırsalda üretimin temel direği olan kadınlara ve genç yetiştiricilere pozitif ayrımcılık uygulanacak. Destekleme modelinde verimlilik kriterlerini sağlayan işletmelere çeşitli ek destekler sunulacak.

Destek Tutarlarındaki Artış

  • Buzağı ve Malaklar: Süt ve besilik materyal üretim planlama bölgelerinde doğan buzağı ve malaklara temel desteğe yüzde 50, çiğ süt desteğine ise yüzde 40 ilave destek verilecek. Ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara temel desteğe 4 katı ilave destek sağlanacak.
  • Kuzu ve Oğlaklar: 2024 yılında kuzu ve oğlaklar için 200 lira, arıcılık için 100 lira, ipekböceği için bin lira, besilik erkek sığır (karkas) için 500 lira, tiftik üretimi için 80 lira temel destek belirlendi.
  • Aile İşletmeleri: Verimlilik kriterlerini sağlayan bir aile işletmesi, buzağı başına 2 bin 68 lira yerine yeni modelle 4 bin 800 TL destek alacak. Kadın ve/veya genç yetiştirici olması durumunda 700 lira, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ise 200 lira ilave destekle toplamda 5 bin 700 lira destek verilecek.
  • Ari İşletmeler: Halihazırda 28 bin 680 lira destek alan bir ari aile işletmesi, yeni modelle 77 bin lira desteğe ulaşacak.
  • Koyun İşletmeleri: 100 baş anaç koyun varlığına sahip aile işletmeleri için toplam destek 85 bin 200 liraya çıkacak.
  • Arıcılık: 100 kovana sahip bir arıcı, yeni modelle toplam 19 bin lira destek alabilecek.
  • İpek Böceği: 14 kilogram yaş koza ve tohum desteği için mevcutta 5 bin 350 lira olan destek, yeni modelde 19 bin 600 liraya çıkacak.
  • Besicilik: 5 baş kombine ırka sahip besicilik yapan bir aile işletmesi, yeni modelle toplam 15 bin 750 lira destek alacak.

Tarım ve Orman Bakanlığının yeni destekleme modeli, ülke genelinde üreticilere daha etkin ve adil bir destekleme yapısı sunarak, sektörün sürdürülebilirliğini artırmayı hedefliyor.

Kaynak: İHA