Türkiye'de 7 yıldır yürürlükte olan "Yaz saati" tartışmaları devam ediyor.
CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, uygulamanın kaldırılması için TBMM'ye kanun teklifi vermişti.
Son olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise 'yaz saati' uygulamasına tepki göstermiş ve uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu.
BAKAN BAYRAKTAR’DAN AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, tartışmalarına noktayı koydu.
"Yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı olacağını" belirten Bayraktar, kış saatine geçilmeyeceğini ifade etti.
YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli olarak değiştirilmesidir.
Yaz saati uygulaması kapsamında genellikle saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.
Uygulama ilk defa Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından 1895 yılında önerildi. Bu tarihten sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebiliyor.
Türkiye'de yaz saati uygulaması; Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan uygulamanın yıl boyu sürdürülmesine karar verildi.